Hovězí vývar z kostí s mušličkami
Suroviny
- 250 g Celer bulvový
- 350 g Hovězí oháňka
- 350 g Hovězí žebra
- 350 g Kosti hovězí morkové
- 30 g Máslo čerstvé
- 250 g Pórek
- 80 g Těstoviny čtyřvaječné
- 30 g Zelí hlávkové bílé
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 18 ks Pepř 4 barev
- 1 ks Petržel - nať
- 2 ks Rajčata
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 špetka Pepř bílý
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Sůl
- 1.5 l Voda pitná
- 2 cl Koňak Armaňak
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 3 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1974 kcal
- Sacharidy 95 g
- Tuky 209 g
- Sodík 577 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 78 g
- Cholesterol 71.1 mg
- Draslík 714.1 mg
- Vláknina 130246 mg
- Vitamín A 130246 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.7 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do 1 litru horkého hovězího vývaru s pórkem přidáme drobnou těstovinu "mušličky" a vývar pomalu vaříme 3-5 minut. Polévku dochutíme bílým pepřem, muškátovým oříškem, solí a 3 lžícemi omyté, drobně pokrájené pažitky a podáváme.
-
2
Hovězí vývar s pórkem [27745]:
-
3
Pórek s mrkví očistíme a omyjeme. Pórek pokrájíme na tenké kroužky, mrkev pokrájíme na tenké nudličky. V hrnci rozehřejeme máslo a zeleninu za občasného míchání podusíme (4-6 minut). Potom přilijeme 1 litr čistého hovězího vývaru z kostí, 2 cl koňaku, vývar pomalu povaříme ještě 6-8 minut a podáváme.
-
4
Hovězí vývar z kostí [27725]:
-
5
Hovězí kosti, žebra a volskou oháňku dobře omyjeme, necháme odkapat, vložíme do hrnce se studenou vodou a dáme vařit. Když voda s kostmi a masem přijde k varu, zmírníme teplotu a necháme pomalu probublávat.
-
6
Očistíme a omyjeme česnek, mrkev, petržel s celerem a přidáme do vody k masu. Oloupanou cibuli pokrájenou nadrobno zpěníme dozlatova v pánvi na rozehřátém másle s olejem. Pak ji přidáme do vařícího vývaru s 10 zrnkami barevného pepře a vývar budeme pomalu vařit 2 hodiny. Přibližně 30 minut před dovařením vložíme do vývaru 2 omytá rozkrojená rajčata a 1 list hlávkového zelí (asi 30g).
-
7
Po uvaření kosti vyjmeme, maso obereme a pokrájíme na kousky. Vývar scedíme, ochutíme solí, mletým pepřem, pokrájené maso vrátíme do vývaru a podáváme.