Rýžový salát s arašídovým dresinkem
Suroviny
- 100 g Rýže Basmati
- 600 g Jogurt bílý
- 300 g Mrkev kořen
- 0.18 kávová lžička Olej rostlinný
- 6 kávová lžička Arašídové pyré
- 2 ks Cibule
- 2 ks Pomeranče
- 2 ks Hřebíček
- 2 ks Okurka salátová
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Cukr krupice
- 6 polévková lžíce Omáčka sójová
- 4 polévková lžíce Ocet vinný
- 4 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 295 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 180 g
- Sodík 153 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 41 g
- Cholesterol 19.5 mg
- Draslík 920.7 mg
- Vláknina 15305.8 mg
- Vitamín A 15305.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 71.8 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z důkladně omytého pomeranče nastouháme asi 1 kávovou lžičku pomerančové kůry. Vymačkáme pomerančovou šťávu a doplníme ji vodou na 200 ml.
-
2
Cibuli velmi jemně nasekáme a v hrnci na zahřátém oleji necháme zesklovatět. Přisypeme rýži a chvilku podusíme.
-
3
Zalijeme pomeračovou šťávu a ochutíme solí s hřebíčkem. Hrnec přiklopíme a za mírného varu necháme asi 12 minut dusit. Připravenou pomerančovou rýži odložíme stranou a necháme vychladnout.
-
4
Mezitím oloupeme a nakrájíme na kostky okurky a nahrubo nastrouháme mrkev.
-
5
Smícháme jogurt, sójovou omáčku, arašídové pyré a pikantně dochutíme octem, pepřem a cukrem.
-
6
Promícháme pomerančovou rýži, okurku, mrkev a dresink. Navrch ozdobíme nasekanou pažitkou.