Špenátová polévka s jogurtem a rýží
Suroviny
- 500 g Špenát listový čerstvý
- 450 g Jogurt bílý
- 300 g Rýže neloupaná (Natural)
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 ks Cibule
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- 1.25 l Vývar drůbeží
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 967 kcal
- Sacharidy 72 g
- Tuky 33 g
- Sodík 1204 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 72 g
- Cholesterol 316.3 mg
- Draslík 1281.7 mg
- Vláknina 15896.2 mg
- Vitamín A 15896.2 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.8 mg
- Vitamín E 3.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Drůbeží vývar zahřejeme a krátce v něm blanšírujeme špenát. Poté špenát vyjmeme a nakrájíme na větší kousky. Vývar zatím odložíme.
-
2
Cibuli nakrájíme na kostičky a zpěníme ji v hrnci na rozehřátém másle. Zhruba po 2 minutách přidáme špenát, přilijeme vývar, podle chuti osolíme a opepříme. Vše nezakryté vaříme 15 minut.
-
3
Smícháme jogurt, žloutky, citronovou šťávu a mletou papriku. Tuto směs propasírujeme do polévky a důkladně promícháme. Při mírné teplotě vaříme dalších 10 minut.
-
4
Podle návodu uvaříme rýži, vložíme ji do polévkových misek a přelijeme připravenou polévkou.
-
5
Vhodnou přílohou je chlebová placka.