Domácí uzení

Publikováno: 06.12.2014
Domácí uzení různých masných výrobků není přímou konzervační metodou, uzení masu především  dodává lahodnější chuť a aroma.

Uzení ve studeném kouři je poměrně dlouhodobý proces, uzení zatepla se v domácích podmínkách provozuje snadněji. Klobásy můžeme mírně udit před následným vařením či grilováním, ale dostatečně horký kouř postačí k veškeré tepelné úpravě.

Stolní udírny – K dostání je několik typů stolních udíren. Jejich výhodou je finanční nenáročnost, dají se používat opakovaně a jsou vhodné také pro venkovní použití. K nejkvalitnějším patří udírny vyrobené z nerezové oceli, protože nekorodují.

Velké udírny a udírny s grilem – Tyto udírny jsou dražší, v některých však lze udit i zastudena. Výhodou udíren s grilem je jejich použití i pro běžné grilování.

Udicí sáčky – Jsou určené na jedno použití a prodávají se s pilinami z různých druhů dřeva. Připravený masný výrobek stačí jen potřít olejem, vložit do udicího sáčku a péct v horké troubě asi 40 minut.

 

Více informací o uzení najdete v kapitolách a lekcích, které se uzením zabývají podrobněji.


Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty