Hovězí maso dušené na červeném víně a zelenině
Suroviny
- 2000 g Hovězí plec
- 100 g Slanina vepřová
- 1200 g Těstoviny vařené (průměr)
- 15 g Petržel kudrnka
- 100 ml Ocet vinný červený
- 1500 ml Víno červené
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 3 ks Cibule
- 3 ks Karotka
- 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
- 1 ks Bobkový list
- 2 špetka Tymián čerstvý
- 4 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 603 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 18 g
- Sodík 332 mg
- Bílkoviny 51 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 165.3 mg
- Draslík 920.2 mg
- Vláknina 2347.2 mg
- Vitamín A 2347.2 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.4 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso nakrájíme na plátky, vložíme do hrnce, přisypeme kousky cibule, karotky, posekané bylinky a prolisovaný česnek. Osolíme, opepříme, zalijeme červeným vínem, octem a povaříme 30 minut. Stáhneme z ohně a necháme maso máčet v chladnoucím vývaru.
-
2
Do jiného hrnce nasypeme kostičky slaniny, necháme škvařit, do tuku přisypeme jednu nadrobno nakrájenou cibuli, zpěníme, přidáme plátky masa a zeleninu z prvního hrnce, ochutíme tymiánem, bobkovým listem, 2 stroužky prolisovaného česneku, posekanou petrželkou, zalijeme vinným vývarem z prvního hrnce a na mírném ohni vaříme dvě a půl hodiny.
-
3
Maso vyndáme a rozdělíme na talíře, šťávu necháme vyvařit do poloviny, vyndáme bobkový list a zbytek rozmixujeme.
-
4
Jako příloha jsou vhodné vařené těstoviny.