Cikánský řízek
Suroviny
- 60 g Cibule
- 600 g Vepřová kýta
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 350 g Rajčata
- 100 g Žampiony čerstvé
- 20 g Tymián čerstvý
- 50 g Vepřový jazyk
- 50 g Šunka dušená
- 250 ml Víno bílé
- 1 stroužek Česnek
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 609 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 43 g
- Sodík 591 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 143.4 mg
- Draslík 937.3 mg
- Vláknina 5256.5 mg
- Vitamín A 5256.5 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.4 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Řízky lehce naklepeme plochou stanou paličky na maso, osolíme, opepříme a zaprášíme slabou vrstvou mouky. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno.
-
2
Rajčata přelijeme horkou vodou, oloupeme, rozpůlíme a odstraníme jadérka. Dužinu nakrájíme na velmi malé kousky, stopky odstraníme, žampiony otřeme papírovou utěrkou, očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Tymián omyjeme a osušíme, lístky otrháme.
-
3
Rozehřejeme velkou pánev a na středně velkém až velkém plameni necháme zpěnit 2 lžíce másla. Řízky ostře smažíme po každé straně 1-2 minuty, pak rozehřejeme na pánvi máslo, v němž jsme smažili řízky, přidáme zbývající máslo, nakrájenou cibuli a česnek a asi 4 minuty podusíme, musí zůstat světlé. Přidáme žampiony a smažíme, až se tekutina vyvaří. Zředíme bílým vínem a na středně velkém plameni necháme téměř vyvařit. Na pánev dáme nakrájená rajčata a lístky tymiánu a asi 10 minut necháme slabě vařit.
-
4
Vařený jazyk a šunku nakrájíme na tenké proužky a vmícháme do omáčky. Pikantně ochutíme solí a cayenským pepřem. Řízky vyndáme z alobalu a včetně vyteklé šťávy položíme do omáčky a necháme je ještě ohřát.