Skladování zvěřiny

Publikováno: 05.12.2014
Nákup zvěřiny během lovné sezony zaručuje nejlepší jakost masa. Dříve pocházela čerstvá zvěřina zpravidla přímo od myslivců, sháněla se snadněji. Jakostní zvěřinu z domácích honiteb dnes nabízejí jen specializované prodejny.

Zásobování trhu zvěřinou zajišťují dobře zásobené hypermarkety, dodavateli jsou zpracovatelské podniky nabízející čerstvé chlazené a mražené maso. Jako čerstvé maso je označováno i maso vakuově balené, chlazené a mražené. Kvalitní zvěřina nesmí mít načernalé zbarvení a kovový lesk na povrchu.

Čerstvé maso je určeno k rychlé spotřebě, mražené vydrží déle. U mraženého masa je třeba věnovat pozornost uvedenému datu minimální trvanlivosti. Pokud má zvěřina vyšší obsah tuku, může se stát, že zmražené maso žlukne ještě před vypršením minimální trvanlivosti. Totéž platí i pro zvěřinu prodávanou již prošpikovanou slaninou – doba trvanlivosti slaniny může být překročena, minimální trvanlivost masa je ale správná. Jestliže zvěřinu zakoupíme s dostatečným odstupem k datu uvedené trvanlivosti a odpovídá-li lovné sezoně daného druhu zvěře, mělo by být i mražené maso v pořádku. Lovecké sezony probíhají v různých zemích v různou dobu, proto by na balení masa měla být uvedena země původu zvěřiny.

V současnosti mají lovci u nás možnost ponechat si zvěřinu pro osobní spotřebu a přímý prodej části úlovku. Na sběrném místě musí být tělo zvěře nejdříve veterinárně vyšetřeno. Zvěř se potom prodává nestažená z kůže nebo rozdělená na jednotlivé části. Při nákupu kančí zvěřiny je třeba požadovat potvrzení, že zvěř byla vyšetřena na možnou nákazu svalovcem (trichinelózou). Nákup přímo u myslivců slibuje kvalitní a čerstvou zvěřinu.

Čerstvou zvěřinu uchováme po nákupu v chladničce při teplotě asi 7 stupňů Celsia maximálně 3 dny, nejlépe zabalenou do utěrky namočené v octu. Nakládání do oleje se nedoporučuje. Trvanlivost mražené zvěřiny je různá, jednou rozmražené maso (kromě masa pernaté zvěře) se může ihned po rozmražení znovu vakuově zabalit a zmrazit. Do 30ti dnů by se takové maso mělo tepelně upravit.

Doba trvanlivosti zmražené zvěřiny při -18 stupních Celsia:

  • Jelení, daňčí a srnčí: 12-16 měsíců
  • Kamzičí, mufloní a kozorozi: do 12 měsíců
  • Kančí: do 6 měsíců
  • Zaječí a králičí: do 8 měsíců
  • Koroptve a divocí holubi: do 8 měsíců
  • Bažanti: do 4 měsíců
  • Divoké kachny a husy: do 6 měsíců
  • Játra a srdce zvěřiny: do 6 měsíců

Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty