Hovězí játra po tyrolsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 100 g Cibule
  • 50 g Citrony
  • 50 g Hořčice
  • 1000 g Játra hovězí
  • 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Slanina vepřová
  • 30 g Sůl
  • 150 g Tuk
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 150 g Zelenina kořenová
  • 200 ml Mléko polotučné
  • 100 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 1 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 390 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 1342 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 284.1 mg
  • Draslík 357.1 mg
  • Vláknina 2263 mg
  • Vitamín A 2263 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0.1 mg
  • Vitamín C 5.9 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hovězí játra očistíme, omyjeme, zbavíme žilek a blan a nakrájíme je na plátky. Plátky mírně naklepeme, okraje nařízneme, opepříme je a po obou stranách na tuku opečeme a vyjmeme.

  • 2

    Očištěnou cibuli a zeleninu nakrájíme na tenké plátky a osmažíme na tuku od opékání jater dorůžova. Přidáme omytý, na plátky nakrájený citron, hořčici a mírně zalijeme vodou.

  • 3

    Do základu vložíme játra, a pod poklicí dusíme doměkka. Během dušení játry občas zamícháme a přelijeme teplou vodou.

  • 4

    Téměř měkká játra vyjmeme do čistého kastrolu. Zeleninu vydusíme na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmažíme, zalijeme mlékem a vodou, rozmícháme a osolíme. Za občasného promíchání důkladně provaříme.

  • 5

    Před koncem varu přilijeme smetanu a omáčku přes hustý cedník procedíme na plátky jater.

  • 6

    Nakonec do omáčky přidáme slaninu, nakrájenou na kostičky a částečně roztavenou. Vše ještě krátce povaříme.

Komentáře k receptu