Špízy s ostružinovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 5 g Muškátový oříšek
  • 800 g Kuřecí prsa
  • 10 g Rozmarýn čerstvý
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 40 g Želé rybízové
  • 200 g Ostružiny
  • 100 g Salát hlávkový
  • 50 ml Víno bílé
  • 10 ml Ocet jablečný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 302 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 236 mg
  • Bílkoviny 44 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 128 mg
  • Draslík 880.5 mg
  • Vláknina 7907.5 mg
  • Vitamín A 7907.5 mg
  • Vitamín B6 1.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13.5 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kuřecí maso nakrájíme ostrým nožem na kostky o hraně zhruba 2,5 cm a dáme do misky. Pokapeme je bílým vínem, posypeme nakrájenou rozmarýnou a důkladně opepříme. Misku přikryjeme a maso necháme nejméně hodinu marinovat. Marinádu z masa slijeme a uschováme, maso navlékneme na 8 kovových grilovacích jehel nebo předem namočených dřevěných špejlí.

  • 2

    Špízy grilujeme v mírně rozehřátém grilu 8-10 minut dozlatova. Během grilování je několikrát obrátíme, aby se maso propékalo stejnoměrně. Marinádu přelijeme do rendlíku a spolu s ostružinami zvolna vaříme, až ostružiny změknou. Směs protlačíme sítem.

  • 3

    Ostružinový protlak vrátíme do rendlíku, přidáme ocet a rybízové želé a přivedeme k varu. Omáčku vaříme bez pokličky, dokud se její objem nezmenší přibližně o třetinu.

  • 4

    Na talíře upravíme vždy trochu ostružinové omáčky a do omáčky položíme kuřecí špíz. Maso zlehka poprášíme strouhaným muškátovým oříškem a ozdobíme snítkou rozmarýny a ostružinami. Kuřecí špízy podáváme horké s listovou zeleninou.

Komentáře k receptu