Grilované kuřecí řízky s míchaným salátem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 776 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 36 g
- Sodík 1251 mg
- Bílkoviny 49 g
- Uhlovodany 76 g
- Cholesterol 96 mg
- Draslík 1914.1 mg
- Vláknina 34827.9 mg
- Vitamín A 34827.9 mg
- Vitamín B6 2.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 42.4 mg
- Vitamín E 8.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kolečka lilku (baklažánu) dáme na cedník a posypeme solí. Ponecháme je zhruba půl hodiny odpočinout, potom je opláchneme a osušíme. Sůl odstraňuje z lilku hořkost. V misce smícháme prolisovaný česnek, nastrouhanou citronovou kůru, mátu, 6 lžic olivového oleje, sůl a pepř. Kuřecí řízky několikrát nařízneme ostrým nožem šikmo napříč a maso potřeme zhruba polovinou směsi s olejem a česnekem.
-
2
Kolečka lilku smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a se zbývající polovinou směsi s olejem a česnekem. Maso i zeleninu necháme zhruba 30 minut marinovat. Kuřecí maso a zeleninu
-
3
opékáme pod předehřátým grilem nebo nad žhavým dřevěným uhlím dozlatova. Pokud nemáme k dispozici ani kuchyňský elektrický nebo plynový gril, ani venkovní gril na dřevěné uhlí, můžeme tento pokrm připravit stejně dobře na pánvi na ploténce sporáku. Během tepelné úpravy maso i zeleninu několikrát obrátíme. Maso musí být křehké a šťavnaté.
-
4
Italský chléb ciabatta nebo francouzskou bagetu nakrájíme na silnější krajíčky, potřeme olivovým olejem a opečeme po obou stranách dozlatova. Hotové kuřecí maso a zeleninu pokapeme zbylým olivovým olejem, rozdělíme na talíře a podáváme teplé nebo studené s opečeným pečivem jako chutnou večeři nebo jako pohoštění pro návštěvu.