Koláč s náplní z uzené tresky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 g Treska uzená
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 300 ml Voda pitná
  • 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 0.5 kávová lžička Hořčice v prášku
  • 2 ks Vaječný bílek slepičí
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 6 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Sýr Gruyére
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 384 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 266 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 239.8 mg
  • Draslík 213.3 mg
  • Vláknina 1688.4 mg
  • Vitamín A 1688.4 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ze 125 gramů mouky, špetky soli, hořčice v prášku čtyř lžic másla rozkrájených na kostičky a jednoho žloutku vypracujeme hladké těsto.

  • 2

    Koláčovou formu vytřeme máslem a vyložíme ji vyválenou plackou z těsta. Placku přikryjeme pečícím papírem a posypeme keramickými kuličkami. Formu s těstem necháme půl hodiny odpočinout v chladničce.

  • 3

    Troubu si předehřejeme na 190°C a koláč v ní pečeme i s kuličkami. Po deseti minutách odstraníme kuličky i papír a koláč ještě pět minut.

  • 4

    V mezičase si připravíme náplň. Svaříme mléko s bobkovým listem a s treskou bez kůže a kostí. Po třech minutách varu tresku opatrně přeneseme do mísy a z vývaru odstraníme bobkový list.

  • 5

    V hlubším rendlíku na mírném plameni restujeme dvě lžíce másla s 25 gramy mouky. Po třech minutách zašleháme mléčný vývar z ryby a vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Přidáme ustrouhaný muškátový oříšek, nastrouhaný sýr a bílý pepř. Poté směs stáhneme z plamene a zašleháme do ní dva žloutky, rybu, kterou jsme rozebrali na kousky a necháme v rendlíku vychladnout.

  • 6

    Ze dvou bílků ušleháme pevný sníh, který lehce vmícháme do směsi, kterou naneseme na koláč a v troubě předehřáté na 200°C pečeme, dokud směs nezezlátne. Hotový koláč necháme mírně zchladnout, poté ho nakrájíme na výseče a teplý podáváme.

Komentáře k receptu