Koláč s náplní z uzené tresky
Suroviny
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Treska uzená
- 500 ml Mléko polotučné
- 300 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
- 0.5 kávová lžička Hořčice v prášku
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř bílý
- 6 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Sýr Gruyére
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 384 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 24 g
- Sodík 266 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 239.8 mg
- Draslík 213.3 mg
- Vláknina 1688.4 mg
- Vitamín A 1688.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ze 125 gramů mouky, špetky soli, hořčice v prášku čtyř lžic másla rozkrájených na kostičky a jednoho žloutku vypracujeme hladké těsto.
-
2
Koláčovou formu vytřeme máslem a vyložíme ji vyválenou plackou z těsta. Placku přikryjeme pečícím papírem a posypeme keramickými kuličkami. Formu s těstem necháme půl hodiny odpočinout v chladničce.
-
3
Troubu si předehřejeme na 190°C a koláč v ní pečeme i s kuličkami. Po deseti minutách odstraníme kuličky i papír a koláč ještě pět minut.
-
4
V mezičase si připravíme náplň. Svaříme mléko s bobkovým listem a s treskou bez kůže a kostí. Po třech minutách varu tresku opatrně přeneseme do mísy a z vývaru odstraníme bobkový list.
-
5
V hlubším rendlíku na mírném plameni restujeme dvě lžíce másla s 25 gramy mouky. Po třech minutách zašleháme mléčný vývar z ryby a vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Přidáme ustrouhaný muškátový oříšek, nastrouhaný sýr a bílý pepř. Poté směs stáhneme z plamene a zašleháme do ní dva žloutky, rybu, kterou jsme rozebrali na kousky a necháme v rendlíku vychladnout.
-
6
Ze dvou bílků ušleháme pevný sníh, který lehce vmícháme do směsi, kterou naneseme na koláč a v troubě předehřáté na 200°C pečeme, dokud směs nezezlátne. Hotový koláč necháme mírně zchladnout, poté ho nakrájíme na výseče a teplý podáváme.