Pečené kuře s medovou glazurou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 777 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 47 g
- Sodík 684 mg
- Bílkoviny 56 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 215.5 mg
- Draslík 645 mg
- Vláknina 3993.3 mg
- Vitamín A 3993.3 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.9 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme nádivku: Cibuli a řapík celeru nakrájíme nadrobno a opečeme v rendliku na másle nebo na oleji za stálého míchání na mírném ohni dozlatova.
-
2
Rendlík odstavíme a k cibuli a celeru přimícháme tymián, ovesné vločky, kuřecí vývar, sůl a pepř.
-
3
Nádivkou naplníme dutinu mezi kůží a masem na prsou kuřete. Kůži na povrchu opatrně urovnáme, aby nádivka byla stejnoměrně uložená, a dutinu dobře uzavřeme. Kuře položíme na pekáč hřbetem dolů, mírně potřeme olejem a pečeme zhruba hodinu v troubě předehřáté na 190 °C. Jestliže se peče příliš rychle, zakryjeme je volně alobalem.
-
4
Med smícháme se lžící whisky, vzniklou směsí potřeme kuře. Potom kuře vrátíme ještě na 20 minut do trouby a upečeme dozlatova.
-
5
Hotové kuře dáme na mísu a udržujeme v teple. Ze šťávy sebereme tuk, šťávu zaprášíme moukou. Necháme na mírném ohni, dokud tekutina nezačne bublat, potom postupně zředíme kuřecím vývarem. Vmícháme
-
6
zbývající whisky.
-
7
Omáčku přivedeme za stálého míchání k varu, potom zmírníme oheň a omáčku ještě asi minutu povaříme. Kuře rozporcujeme, upravíme na talíře s bramborami, přelijeme omáčkou a podáme.