Katalánské kuře

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 60 g Strouhanka
  • 15 g Skořice mletá
  • 80 g Tymián čerstvý
  • 60 g Oříšky piniové
  • 80 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 200 ml Koňak Armaňak
  • 4 ks Broskve
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Kuře
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1357 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 84 g
  • Sodík 907 mg
  • Bílkoviny 88 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 402.1 mg
  • Draslík 1423 mg
  • Vláknina 17475 mg
  • Vitamín A 17475 mg
  • Vitamín B6 1.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 51 mg
  • Vitamín E 4.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Broskve rozpůlíme a vypeckujeme. Strouhanku smícháme s polovinou piniových oříšků, vejcem a tymiánem. Jednu broskev nakrájíme na kostičky a vmícháme do směsi se strouhankou. Osolíme a opepříme. Nádivku vložíme do dutiny kuřete mezi masem a kůží. Kuře dáme na pekáče. Křídla zasuneme pod kuře. Na závěr kuře posypeme mletou skořicí.

  • 2

    Kuře zakryjeme alobalem a pečeme asi 1 hodinu v troubě na 190 °C. Během pečení je občas potřeme vypečenou šťávou.

  • 3

    Odstraníme alobal a kuře polijeme koňakem. Kuře vrátíme do trouby a pečeme ještě 30 minut.

  • 4

    Rozpůlené broskve posypeme zbývajícími piniovými oříšky a dáme na posledních 10 minut ve vhodné nádobě do trouby ke kuřeti.

  • 5

    Hotové kuře podáváme ozdobené půlkami broskví. Ze šťávy v pekáči sesbíráme tuk, do šťávy vmícháme smetanu a omáčku opatrně prohřejeme. Podáváme v omáčníku.

Komentáře k receptu