Koláč s tropickým ovocem
Suroviny
- 150 g Hroznové víno
- 200 ml Mléko polotučné
- 100 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 kávová lžička Solamyl
- 2 ks Fíky čerstvé
- 2 ks Kiwi
- 2 ks Mango
- 1 ks Piškotový korpus vaječný
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Physalis (mochyně)
- 2 plátek Želatina bílá plátky
- 1 balení Želé dortové
- 6 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 191 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 3 g
- Sodík 71 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 81.8 mg
- Draslík 190.3 mg
- Vláknina 3520.8 mg
- Vitamín A 3520.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.3 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve škrobovou moučku smícháme se 3lžícemi mléka. Cukr necháme v kastrůlku zkaramelizovat, rozředíme zbytkem mléka a necháme vychladnout. Poté v karamelovém mléce rozmícháme 1 vejce, žloutek a škrobovou moučku. Zvolna zahříváme až k bodu varu a odstavíme. Nevaříme! Za stálého míchání přidáme želatinu, kterou předem namočíme do studené vody a vymačkáme. Počkáme, až se želatina rozpustí, krém vložíme do studené lázně a mícháme dokud nezačne želírovat. Vmícháme ušlehanou smetanu a hotovým krémeme potřeme piškotový korpus.
-
2
Připravíme si ovoce. Kiwi oloupeme, nakrájíme na plátky, mango oloupeme, odstraníme pecku, dužinu nakrájíme na kousky. Fíky omyjeme, nakrájíme na dílky. Hroznové bobule omyjeme a necháme okapat.
-
3
Ovoce úhledně naskládáme na krém, zalijeme dortovým želé připraveným dle návodu, dozdobíme plodem mochyně a dort necháme před podáváním ztuhnout v lednici.