Krokety z rybího filé
Suroviny
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Strouhanka
- 350 g Filé rybí
- 300 ml Mléko polotučné
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Sezam - semena
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- 5 polévková lžíce Majonéza
- 4 polévková lžíce Kapary
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 319 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 20 g
- Sodík 209 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 45.9 mg
- Draslík 56.8 mg
- Vláknina 1715.8 mg
- Vitamín A 1715.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.3 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rybí filé zbavíme kůže a kostí (pokud budeme vařit např. z tresky) a spolu s mlékem, solí a pepřem vaříme v hrnci pod pokličkou deset minut. Rybu přecedíme, mléko odložíme.
-
2
V hlubším rendlíku usmažíme světlou jíšku. Po malých dávkách metlou zašleháme odložené mléko a vaříme, dokud nezhoustne. Poté odstavíme, přidáme pokrájené filé a mícháme, až vznikne hladká hmota. Do ní vmícháme pokrájené kapary, utřený česnek, posekanou petrželovou nať, mletou papriku, citronovou šťávu, pepř a sůl. Hmotu důkladně promícháme, přeložíme do mísy, necháme vychladnout a pod fólií dáme na dvě hodiny do chladničky.
-
3
Připravíme si na obalení v jednom hlubokém talíři rozšlehané vejce, v druhém strouhanku promíchanou se sezamovými semínky.
-
4
Z odleželé rybí hmoty tvoříme dvanáct válečků dlouhých sedm centimetrů. Poté je obalíme ve vejci, ve strouhance se sezamem a opět pod přikrytím uložíme do chladničky.
-
5
Olej ve fritéze zahřejeme na 190 °C a připravené válečky postupně ve fritéze smažíme zhruba tři minuty, až válečky zezlátnou. Hotové krokety na vrstvě ubrousků zbavíme přebytečného oleje.
-
6
Horké krokety servírujeme na míse s měsíčky citronu a petrželovou natí. Ke kroketám podáváme misku s majonézou.