Kopřivová omáčka s chřestem
Suroviny
- 30 g Petržel - nať
- 5 g Sůl
- 5 g Bujón bylinkový
- 60 g Šalotka
- 40 g Máslo čerstvé
- 5 g Zázvor celý
- 5 g Kmín římský
- 50 g Strouhanka
- 200 g Smetana 12% (konzumní)
- 200 g Zakysaná smetana
- 80 g Kopřiva
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Sýr sójový - Tofu
- 10 g Česnek
- 20 ml Citronová šťáva
- 1 ks Vejce slepičí
- 1.5 kg Chřest bílý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 374 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 23 g
- Sodík 517 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 95.3 mg
- Draslík 860.5 mg
- Vláknina 19473.4 mg
- Vitamín A 19473.4 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32 mg
- Vitamín E 3.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 57.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Chřest oloupeme a odkrojíme dřevnaté konce.
-
2
V osolené vodě se špetkou cukru vaříme 12 minut. Vývar slijeme, svaříme na asi 700 ml a rozdrobíme do něj zeleninovou kostku. Chřest uchováme v teple.
-
3
Šalotku a česnek osmažíme na dvou polévkových lžících másla, vmícháme zázvor, trochu kmínu, sůl a pepř, necháme vychladnout. Přidáme vejce, strouhanku a rozdrobené tofu, vše dobře promícháme. Rozpustíme zbývající máslo, vmícháme do něj mouku a zalijeme 125 ml vývaru. Omáčku necháme vařit 5 minut. Z tofu vytvarujeme malé kuličky a ve zbývajícím horkém vývaru je necháme pomalu vařit 10 minut. Do omáčky přidáme sladkou a kyselou smetanu, vše zahřejeme. Vmícháme kopřivy a citronovou šťávu. Na talíře rozdělíme kuličky a chřest, přelijeme omáčkou a posypeme petrželkou.