Oříško-mandlové řezy s citronovou polevou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1828 kcal
- Sacharidy 168 g
- Tuky 112 g
- Sodík 488 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 168 g
- Cholesterol 60 mg
- Draslík 1063.4 mg
- Vláknina 32239 mg
- Vitamín A 32239 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9 mg
- Vitamín E 20.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 59.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
K přípravě oříško-mandlových řezů použijeme zakoupené řecké těsto Filo. Nasekané oloupané mandle smícháme s pokrájenými kandovanými višněmi, cukrem a nesolenými pistáciemi. V menším hrnci rozpustíme máslo. Dno formy vymažeme máslem, na který položíme plát těsta Filo. Postupně na sebe navrstvíme 10 plátů těsta, každý plát vždy potřeme máslem.
-
2
Mandlovou směs s višněmi rozdělíme na dvě části. První část navrstvíme na potřený plát těsta, na směs navrstvíme 5 plátů těsta potřených máslem, navrstvíme druhou část mandlové směsi a zakryjeme zbývajícími pláty těsta potřených máslem. Pláty těsta na sebe přitiskneme, rádýlkem nakrájíme řezy na obdélníky a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme 30 minut při 175 °C a dalších 30 minut při teplotě 150 °C.
-
3
Připravíme si polevu. Moučkový cukr prosejeme, abychom neměli hrudky. V míse smícháme vodu s citronovou šťávou a postupně přisypáváme a zašleháváme cukr. Šleháme metličkou, až poleva získá hladkou hustší konzistenci.
-
4
Citronovou polevu namažeme na vychladlý moučník a necháme ztuhnout. Podle potřeby můžeme přidat cukr nebo citron, záleží samozřejmě na konzistenci polevy.
-
5
Upečené řezy potřeme citronovou polevou, posypeme nastrouhanými vlašskými ořechy, necháme vychladnout, pak je nakrájíme a podáváme.