Tvarohový páj s jahodami
Suroviny
- 900 g Jahody zahradní
- 175 g Máslo čerstvé
- 375 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Tvaroh tučný
- 150 g Cukr krupice
- 100 g Reveň (Rebarbora)
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Skořice mletá
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 3 polévková lžíce Mandle
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 6 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1249 kcal
- Sacharidy 139 g
- Tuky 68 g
- Sodík 103 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 68 g
- Cholesterol 225.2 mg
- Draslík 577.6 mg
- Vláknina 19912.1 mg
- Vitamín A 19912.1 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 134.4 mg
- Vitamín E 5.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 201.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jahody omyjeme, odstraníme zelené části a pokrájíme na poloviny. Omytou rebarboru oloupeme a nakrájíme na 2 cm kostky. Ve smetaně rozmícháme med, cukr, skořici a vajíčko a směs vmícháme do tvarohu. Polovinou ovoce naplníme formu, zalijeme polovinou tvarohové směsi, na kterou položíme ovoce, zalijeme zbytkem tvarohu a zakryjeme těstovým víkem. Okraje potřeme bílkem a přitlačíme je k sobě, potom těsto propícháme vidličkou a potřeme žloutkem.
-
2
V míse smícháme hladkou mouku, tuhé máslo, špetku soli s 5-6 lžícemi vody. Mouku s přísadami promícháme vidličkou a pomocí rukou těsto propracujeme tak, aby bylo hladké a vláčné. Pak ho zabalíme do fólie a dáme do chladničky přes noc.
-
3
Druhý den na pomoučeném vále rozdělíme těsto na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta na vále vyválíme placku asi 5 mm silnou a plackou vyložíme olejem vymazanou rozvírací formu, těsto propícháme na několika místech vidličkou a dáme do předehřáté trouby na 5-10 minut zapéct bez náplně. Tímto předpečením zabráníme provlhčení těsta. Po vyjmutí těsto potřeme olejem, vysypeme nastrouhanými mandlemi. Druhý díl vyválíme na placku tak velkou, jako je průměr formy, a použijeme ho jako víko.
-
4
Koláč dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme na 45 minut dozlatova.
-
5
Upečený koláč necháme vychladnout, potom otevřeme boční stranu formy a odstraníme ji. Koláč nakrájíme ne porce a podáváme.