Omáčka z červené řepy s křenem k sekané pečeni
Suroviny
- 50 g Hořčice
- 50 g Křen
- 50 g Slanina vepřová
- 150 g Smetana 33% (šlehačka)
- 400 g Zeleninová směs jarní - mražená
- 5 g Sůl
- 50 g Majoránka
- 5 g Cukr krupice
- 500 g Červená řepa
- 50 g Cibulka jarní
- 150 g Zakysaná smetana
- 5 g Pepř černý celý
- 10 ml Citronová šťáva
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Žemle tuková
- 2 ks Bobkový list
- 1 kg Vepřové maso mleté
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1159 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 84 g
- Sodík 914 mg
- Bílkoviny 58 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 371.7 mg
- Draslík 1543.6 mg
- Vláknina 29664 mg
- Vitamín A 29664 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 36.1 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žemli navlhčíme ve vlažné vodě, dobře vymačkáme a natrháme na kousky, které v míse smícháme s mletým masem. Cibulky očistíme a bílou část nakrájíme najemno. Zelené části odložíme stranou. K masu přidáme cibuli, sůl, pepř, majoránku, vejce a hořčici, dobře promícháme a utvoříme užší šišku. Troubu předehřejeme na 200 °C. Na dno pekáče položíme slaninu a poklademe sekanou. Zakryjeme a pečeme 20 minut.
-
2
Očistíme zeleninu, nakrájíme na kostičky a spolu s bobkovým listem přidáme k masu. Přilijeme šálek vody a pečeme dalších 40 minut. Na posledních 15 minut pekáč odkryjeme. Pečeni zabalíme do alobalu, výpek protlačíme sítem. Jemně nastrouháme asi 100 g červené řepy, zbytek nakrájíme na plátky a prohřejeme je ve výpeku. Nastrouhanou řepu smícháme se zakysanou smetanou a s křenem, přidáme sůl, cukr a citronovou šťávu. Vmícháme ušlehanou šlehačku a pokrm ozdobíme nakrájenou zelenou částí cibulky.