Omáčka z červené řepy s křenem k sekané pečeni

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Hořčice
  • 50 g Křen
  • 50 g Slanina vepřová
  • 150 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 400 g Zeleninová směs jarní - mražená
  • 5 g Sůl
  • 50 g Majoránka
  • 5 g Cukr krupice
  • 500 g Červená řepa
  • 50 g Cibulka jarní
  • 150 g Zakysaná smetana
  • 5 g Pepř černý celý
  • 10 ml Citronová šťáva
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Žemle tuková
  • 2 ks Bobkový list
  • 1 kg Vepřové maso mleté
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1159 kcal
  • Sacharidy 45 g
  • Tuky 84 g
  • Sodík 914 mg
  • Bílkoviny 58 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 371.7 mg
  • Draslík 1543.6 mg
  • Vláknina 29664 mg
  • Vitamín A 29664 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 36.1 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Žemli navlhčíme ve vlažné vodě, dobře vymačkáme a natrháme na kousky, které v míse smícháme s mletým masem. Cibulky očistíme a bílou část nakrájíme najemno. Zelené části odložíme stranou. K masu přidáme cibuli, sůl, pepř, majoránku, vejce a hořčici, dobře promícháme a utvoříme užší šišku. Troubu předehřejeme na 200 °C. Na dno pekáče položíme slaninu a poklademe sekanou. Zakryjeme a pečeme 20 minut.

  • 2

    Očistíme zeleninu, nakrájíme na kostičky a spolu s bobkovým listem přidáme k masu. Přilijeme šálek vody a pečeme dalších 40 minut. Na posledních 15 minut pekáč odkryjeme. Pečeni zabalíme do alobalu, výpek protlačíme sítem. Jemně nastrouháme asi 100 g červené řepy, zbytek nakrájíme na plátky a prohřejeme je ve výpeku. Nastrouhanou řepu smícháme se zakysanou smetanou a s křenem, přidáme sůl, cukr a citronovou šťávu. Vmícháme ušlehanou šlehačku a pokrm ozdobíme nakrájenou zelenou částí cibulky.

Komentáře k receptu