Těstovinová terina se špenátem a máslovým sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Špenát listový čerstvý
  • 220 g Těstoviny Penne
  • 150 g Sýr Parmezán
  • 100 g Olivy černé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Bazalka
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Česnek
  • 4 ks Rajčata
  • 1 l Voda pitná
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 641 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 1343 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 49 g
  • Cholesterol 310.3 mg
  • Draslík 594.5 mg
  • Vláknina 5806.5 mg
  • Vitamín A 5806.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 25.1 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytý, na kousky pokrájený listový špenát zpěníme na másle, který pod pokličkou podusíme 8 minut. Špenát osolíme, opepříme podle chuti, přidáme očištěný, drobně pokrájený česnek a přimícháme bazalku. Ve smetaně si rozšleháme vajíčka, ochutíme solí, pepřem, vajíčkovou směs zamícháme do špenátu. Společně špenát se smetanou dusíme asi 2 minuty.

  • 2

    Krátké těstoviny uvaříme dle návodu a scedíme je. Parmazán nastrouháme a promícháme s těstovinami.

  • 3

    Nádobu na terinu vyložíme alobalem, vymažeme máslem, na dno vložíme 1/3 uvařených těstovin. Na ně poklademe vrstvu 1/2 špenátu se smetanou, tu pokryjeme 2/3 těstovin a na ně dáme zbytek špenátu. Zakončíme zbylými těstovinami.

  • 4

    Nádobu uzavřeme, položíme do pekáče s vařící vodou a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme přibližně 30-40 minut při 175 °C.

  • 5

    Upečenou těstovinovou terinu odkryjeme, pokryjeme plátky taveného sýra do mřížky a dáme znovu na 5 minut zapéct. Pečeme jen do doby, než se sýr roztaví.

  • 6

    Teplou terinu opatrně nakrájíme na plátky a podáváme s rajčaty a olivami.

Komentáře k receptu