Těstovinová terina se špenátem a máslovým sýrem
Suroviny
- 200 g Špenát listový čerstvý
- 220 g Těstoviny Penne
- 150 g Sýr Parmezán
- 100 g Olivy černé
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Bazalka
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 ks Česnek
- 4 ks Rajčata
- 1 l Voda pitná
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 641 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 36 g
- Sodík 1343 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 310.3 mg
- Draslík 594.5 mg
- Vláknina 5806.5 mg
- Vitamín A 5806.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.1 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytý, na kousky pokrájený listový špenát zpěníme na másle, který pod pokličkou podusíme 8 minut. Špenát osolíme, opepříme podle chuti, přidáme očištěný, drobně pokrájený česnek a přimícháme bazalku. Ve smetaně si rozšleháme vajíčka, ochutíme solí, pepřem, vajíčkovou směs zamícháme do špenátu. Společně špenát se smetanou dusíme asi 2 minuty.
-
2
Krátké těstoviny uvaříme dle návodu a scedíme je. Parmazán nastrouháme a promícháme s těstovinami.
-
3
Nádobu na terinu vyložíme alobalem, vymažeme máslem, na dno vložíme 1/3 uvařených těstovin. Na ně poklademe vrstvu 1/2 špenátu se smetanou, tu pokryjeme 2/3 těstovin a na ně dáme zbytek špenátu. Zakončíme zbylými těstovinami.
-
4
Nádobu uzavřeme, položíme do pekáče s vařící vodou a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme přibližně 30-40 minut při 175 °C.
-
5
Upečenou těstovinovou terinu odkryjeme, pokryjeme plátky taveného sýra do mřížky a dáme znovu na 5 minut zapéct. Pečeme jen do doby, než se sýr roztaví.
-
6
Teplou terinu opatrně nakrájíme na plátky a podáváme s rajčaty a olivami.