Těstovinová terina se špenátem a hřiby
Suroviny
- 200 g Těstoviny Penne
- 200 g Mozzarella
- 100 g Sýr balkánský
- 150 g Zakysaná smetana
- 150 g Houby nakládané
- 200 g Houby čerstvé
- 200 g Špenát listový čerstvý
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 3 ks Česnek
- 2 špetka Pepř bílý
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2460 kcal
- Sacharidy 188 g
- Tuky 145 g
- Sodík 4911 mg
- Bílkoviny 108 g
- Uhlovodany 188 g
- Cholesterol 384.2 mg
- Draslík 2736.2 mg
- Vláknina 29314.2 mg
- Vitamín A 29314.2 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 62.4 mg
- Vitamín E 5.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 74 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěný, drobně pokrájený česnek krátce zpěníme na másle. Přidáme umytý, na kousky pokrájený listový špenát, který pod pokličkou podusíme 8-10 minut. Špenát osolíme a opepříme podle chuti a odstavíme z plotny.
-
2
Čerstvé houby (hřiby, lišky) očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. V pánvi rozehřejeme máslo s olejem, na kterém houby podusíme, přimícháme k nim zakysanou smetanu, ochutíme solí, pepřem a směs hub promícháme se špenátem.
-
3
Drobné těstoviny uvaříme dle návodu, scedíme je a vychladlé smícháme s kostičkami Mozzarelly.
-
4
Nádobu na terinu vyložíme alobalem, vymažeme ji máslem a na dno vložíme polovinu uvařených těstovin. Na ně poklademe vrstvu špenátu s houbami, které zakryjeme zbytkem těstovin.
-
5
Nádobu uzavřeme, položíme do pekáče s vařící vodou a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme přibližně 30-40 minut při 175 °C.
-
6
Upečenou těstovinovou terinu odkryjeme, necháme pár minut vychladnout, pak ji vyklopíme na mísu a posypeme nastrouhaným sýrem. Podáváme s nakládanými houbami v sladkokyselém nálevu.