Květáková polévka se smetanou a strouhaným sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 40 g Máslo čerstvé
  • 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 120 g Sýr Eidam cihla 40%
  • 1200 ml Hovězí vývar základní
  • 150 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Květák
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 392 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 1074 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 144.3 mg
  • Draslík 949.6 mg
  • Vláknina 10709.5 mg
  • Vitamín A 10709.5 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 121.7 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Celý květák vložíme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme 10 minut. Květák vyjmeme, rozpůlíme, jednu půlku rozebereme na růžičky, které dáme zatím stranou a druhou půlku květáku vrátíme do vroucí vody a vaříme dalších 7 až 10 minut. Scedíme a s trochou vody rozmixujeme na kaši.

  • 2

    V jiném hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a usmažíme žlutou jíšku. Naředíme ji hovězím vývarem a povaříme 20 minut. Nyní přidáme květákovou kaši, dobře rozmícháme, vložíme do polévky růžičky květáku, osolíme a opepříme. Žloutek rozkvedláme ve smetaně a za stálého míchání vlijeme do polévky. Polévku necháme ještě jednou projít varem a odstavíme.

  • 3

    Polévku podáváme se strouhaným sýrem, který servírujeme zvlášť.

Komentáře k receptu