Špíz z mořského jazyka se zeleninou
Suroviny
- 800 g Mořský jazyk
- 200 g Chřest bílý
- 50 g Hrášek
- 10 g Estragon
- 10 g Kerblík
- 50 g Máslo čerstvé
- 5 g Cukr krupice
- 20 g Rozmarýn čerstvý
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 150 g Chřest zelený
- 120 g Mrkev kořen
- 150 g Fazolové lusky zelené
- 150 ml Vývar zeleninový
- 30 ml Limetka
- 12 ml Olej olivový
- 2 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 410 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 18 g
- Sodík 832 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 111.7 mg
- Draslík 1243.8 mg
- Vláknina 11413.5 mg
- Vitamín A 11413.5 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.6 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve velkém hrnci uvedeme do varu osolenou vodu, přidáme očištěné podélně rozpůlené mrkve a bílé chřesty a 4 minuty vaříme. Zelený chřest také očistíme a podélně rozpůlíme, přidáme do hrnce a další 2 minuty povaříme. Přidáme na polovinu překrojené hráškové lusky a fazolkové lusky a vaříme ještě 2 minuty. Zeleninu slijeme do hrnce a přidáme k ní zeleninový vývar, estragon, máslo a cukr, dochutíme solí a pepřem a odstavíme.
-
2
Rybí filety očistíme, osolíme a opepříme a pokapeme limetkovou štávou. Z rozmarýnových větviček očistíme do dvou třetin délky jehličky a filety větvičkami vlnovitě napíchneme. V pánvi zahřejeme olivový olej, osmahne na něm nadrobno nasekaný česnek, přidáme rybí špízy a z každé strany je 2 minuty opékáme.
-
3
Zeleninu rozdělíme na talíře, na ni položíme křížem špízy a ihned servírujeme ozdobené kerblíkem.