Paštika s jehněčím masem a ovčím sýrem
Suroviny
- 800 g Jehněčí maso
- 125 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
- 250 g Listové těsto
- 75 g Olivy nakládané
- 250 g Vepřový bok
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Tymián čerstvý
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Česnek
- 3 dl Hovězí vývar základní
- 3 dl Víno červené
- 4 polévková lžíce Olej olivový jedlý
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1307 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 96 g
- Sodík 971 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 285.1 mg
- Draslík 337.6 mg
- Vláknina 4411.3 mg
- Vitamín A 4411.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1927.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřový bůček omyjeme, pokrájíme a jemně pomeleme v masovém mlýnku, pak ho v míse promícháme se solí a černým pepřem.
-
2
Cibuli a česnek očistíme a drobně pokrájíme. Omyté jehněčí maso nakrájíme na malé kostičky. V pánvi si rozpálíme olivový olej, dáme na něj cibuli s česnekem, krátce orestujeme, přidáme pokrájené maso, tymián, sůl, pepř, promícháme a osmažíme dozlatova. Pak přilijeme hovězí vývar, červené víno, zakryjeme pokličkou a dusíme přibližně 30 minut. Podušené maso vyjmeme a dáme do mísy k mletému masu. Důkladně promícháme, přidáme nakládané zelené olivy bez pecek, ovčí sýr pokrájený na kostičky a znovu vše promícháme.
-
3
Pečící formu si vymažeme 1 lžící oleje, naplníme masovou směsí a okraje potřeme bílkem.
-
4
Na pomoučeném vále si vyválíme z listového těsta plát, který bude o 2 cm větší než je forma. Plátem těsta zakryjeme masovou směs, okraje přitiskneme a uprostřed vykrojíme otvor asi o průměru 5 cm. Pak těsto potřeme žloutkem a dáme do dobře vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200 °C přibližně 45 minut dozlatova.