Mořský ďas s nudlemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Máslo čerstvé
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 30 g Petržel - nať
  • 20 g Zázvor celý
  • 50 g Šalotka
  • 300 g Těstoviny Fettuccine
  • 10 g Tymián čerstvý
  • 600 g Mořský ďas
  • 100 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 100 ml Víno bílé
  • 250 ml Vývar zeleninový
  • 1 ks Citrony
  • 3 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 606 kcal
  • Sacharidy 64 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 841 mg
  • Bílkoviny 38 g
  • Uhlovodany 63 g
  • Cholesterol 63.6 mg
  • Draslík 892.4 mg
  • Vláknina 9867.5 mg
  • Vitamín A 9867.5 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 43.7 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 40.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ostrým nožem prořízneme blánu, ve které je mořský ďas zahalen, a dostaneme se až k páteři, aby jsme mohli vyříznout plátky po obou jejích stranách. Opakujeme stejnou operaci i na druhé straně. Oloupeme citrony, pokrájíme kůru na kousíčky a povaříme ji ve vodě. Omyjeme a jemně nasekáme petrželku.

  • 2

    V pánvi smažíme 4 minuty na másle oloupané a pokrájené šalotky a tymián. Přidáme rybí plátky, osmažíme je po obou stranách, zalijeme bílým vínem, necháme ho vyvařit a pak je vaříme ještě 6 minut za občasného přilévání zeleninového vývaru, osolíme je a opepříme. Rybí plátky opatrně děrovanou kuchyňskou lopatkou vyjmeme a udržujeme je teplé mezi dvěma talíři.

  • 3

    Na prudkém plameni necháme část tekutiny vyvařit, aby zůstaly jen 2 dl, přidáme smetanu, necháme ji pár minut vařit, stáhněte pánev z ohně, vmícháme do omáčky vidličkou na kousky pokrájené máslo, přidáme scezenou citronovou šťávu, zázvor, petrželku promícháme. Uvaříme těstoviny a vyklopíme je na servírovací mísu, po straně dáme ryby vše zalijeme omáčkou a hotový pokrm podáváme.

Komentáře k receptu