Mořský ďas s nudlemi
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 30 g Petržel - nať
- 20 g Zázvor celý
- 50 g Šalotka
- 300 g Těstoviny Fettuccine
- 10 g Tymián čerstvý
- 600 g Mořský ďas
- 100 ml Smetana 12% (konzumní)
- 100 ml Víno bílé
- 250 ml Vývar zeleninový
- 1 ks Citrony
- 3 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 606 kcal
- Sacharidy 64 g
- Tuky 21 g
- Sodík 841 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 63 g
- Cholesterol 63.6 mg
- Draslík 892.4 mg
- Vláknina 9867.5 mg
- Vitamín A 9867.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 43.7 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 40.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ostrým nožem prořízneme blánu, ve které je mořský ďas zahalen, a dostaneme se až k páteři, aby jsme mohli vyříznout plátky po obou jejích stranách. Opakujeme stejnou operaci i na druhé straně. Oloupeme citrony, pokrájíme kůru na kousíčky a povaříme ji ve vodě. Omyjeme a jemně nasekáme petrželku.
-
2
V pánvi smažíme 4 minuty na másle oloupané a pokrájené šalotky a tymián. Přidáme rybí plátky, osmažíme je po obou stranách, zalijeme bílým vínem, necháme ho vyvařit a pak je vaříme ještě 6 minut za občasného přilévání zeleninového vývaru, osolíme je a opepříme. Rybí plátky opatrně děrovanou kuchyňskou lopatkou vyjmeme a udržujeme je teplé mezi dvěma talíři.
-
3
Na prudkém plameni necháme část tekutiny vyvařit, aby zůstaly jen 2 dl, přidáme smetanu, necháme ji pár minut vařit, stáhněte pánev z ohně, vmícháme do omáčky vidličkou na kousky pokrájené máslo, přidáme scezenou citronovou šťávu, zázvor, petrželku promícháme. Uvaříme těstoviny a vyklopíme je na servírovací mísu, po straně dáme ryby vše zalijeme omáčkou a hotový pokrm podáváme.