Omáčka z červené řepy a vína

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Červená řepa
  • 3 g Petržel - nať
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 1 g Sůl
  • 1 g Tymián čerstvý
  • 125 ml Víno bílé
  • 400 ml Vývar rybí
  • 250 ml Víno červené
  • 200 ml Víno portské
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Cibule
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Sůl
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 487 kcal
  • Sacharidy 30 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 531 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 30 mg
  • Draslík 560.6 mg
  • Vláknina 6355.3 mg
  • Vitamín A 6355.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.4 mg
  • Vitamín E 2.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 29 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Najemno nakrájenou cibulku orestujeme na oleji. K orestované cibulce přimícháme na hranolky nakrájenou červenou řepu a opět orestujeme. Vše zalijeme vínem a vývarem. Celou směs přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme tak dlouho, dokud směs mírně nezhoustne. K omáčce poté přimícháme máslovou omáčku na červeném víně, kterou připravíme podle stejnojmenného receptu (Máslová omáčka s červeným vínem). Hotovou omáčku promícháme s nasekanou petrželkou, ochutíme solí a pepřem.

  • 2

    Omáčku podáváme k pečenému mořskému jazyku.

  • 3

    Máslová omáčka na červeném víně:

  • 4

    Cukr nasypeme do hrnce, pomalu prohříváme a promícháváme. Jakmile zkaramelizuje, přidáme do něj na půlkolečka nakrájenou cibuli. Obalíme ji v karamelu a poté smícháme s červeným vínem. Vše přivedeme k varu. Jakmile se tekutina odpaří na polovinu, přilijeme portské víno a ochutíme tymiánem. Opět necháme přebytečnou tekutinu odpařit. Jakmile nám v hrnci zůstane asi 150 ml, přecedíme. Ještě do teplé tekutiny vešleháme ztuhlé máslo, nakrájené na kostičky. Dle chuti přidáme sůl a pepř.

Komentáře k receptu