Omáčka z červené řepy a vína
Suroviny
- 250 g Červená řepa
- 3 g Petržel - nať
- 100 g Máslo čerstvé
- 1 g Pepř černý mletý
- 1 g Sůl
- 1 g Tymián čerstvý
- 125 ml Víno bílé
- 400 ml Vývar rybí
- 250 ml Víno červené
- 200 ml Víno portské
- 1 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 487 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 26 g
- Sodík 531 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 30 mg
- Draslík 560.6 mg
- Vláknina 6355.3 mg
- Vitamín A 6355.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.4 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Najemno nakrájenou cibulku orestujeme na oleji. K orestované cibulce přimícháme na hranolky nakrájenou červenou řepu a opět orestujeme. Vše zalijeme vínem a vývarem. Celou směs přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme tak dlouho, dokud směs mírně nezhoustne. K omáčce poté přimícháme máslovou omáčku na červeném víně, kterou připravíme podle stejnojmenného receptu (Máslová omáčka s červeným vínem). Hotovou omáčku promícháme s nasekanou petrželkou, ochutíme solí a pepřem.
-
2
Omáčku podáváme k pečenému mořskému jazyku.
-
3
Máslová omáčka na červeném víně:
-
4
Cukr nasypeme do hrnce, pomalu prohříváme a promícháváme. Jakmile zkaramelizuje, přidáme do něj na půlkolečka nakrájenou cibuli. Obalíme ji v karamelu a poté smícháme s červeným vínem. Vše přivedeme k varu. Jakmile se tekutina odpaří na polovinu, přilijeme portské víno a ochutíme tymiánem. Opět necháme přebytečnou tekutinu odpařit. Jakmile nám v hrnci zůstane asi 150 ml, přecedíme. Ještě do teplé tekutiny vešleháme ztuhlé máslo, nakrájené na kostičky. Dle chuti přidáme sůl a pepř.