Mandlovo-datlové kuličky z mletého masa

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 130 g Datle
  • 30 g Mandle
  • 500 g Vepřové maso mleté
  • 100 g Rýže Basmati
  • 100 ml Víno bílé
  • 100 ml Hovězí vývar základní
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Nové koření celé
  • 4 ks Cibule
  • 0.5 ks Citrony
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 4 polévková lžíce Strouhanka
  • 3 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 647 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 420 mg
  • Bílkoviny 28 g
  • Uhlovodany 49 g
  • Cholesterol 151.3 mg
  • Draslík 867.4 mg
  • Vláknina 11865.9 mg
  • Vitamín A 11865.9 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.1 mg
  • Vitamín E 2.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rýži přebereme, promyjeme nejdříve studenou a poté horkou vodou, aby se odplavil škrob, vložíme do vroucí osolené vody, vaříme asi 15 minut do odpaření vody.

  • 2

    Mandle nasekáme a nasucho opražíme na prudším ohni.

  • 3

    K uvařené rýži přimícháme mleté maso, vejce, opražené mandle a nadrobno nasekané vypeckované datle. Přidáme sůl a pepř, promícháme. Z půlky citronu vylisujeme šťávu a vmícháme do směsi.

  • 4

    Z takto připravené směsi tvarujeme kuličky o průměru asi 3 cm. Obalujeme je ve strouhance a klademe do pánve na rozehřátý olej, krátce opékáme.

  • 5

    Na jiné pánvi osmahneme na rozehřátém oleji na jemno nasekanou cibuli. Když zesklovatí, zalijeme ji bílým vínem a vývarem, ochutíme bobkovým listem a novým kořením. Dusíme na mírném ohni 10-15 minut.

  • 6

    Opečené masové kuličky povaříme v takto připravené omáčce ještě asi 10 minut na mírném ohni.

Komentáře k receptu