Mandlovo-datlové kuličky z mletého masa
Suroviny
- 130 g Datle
- 30 g Mandle
- 500 g Vepřové maso mleté
- 100 g Rýže Basmati
- 100 ml Víno bílé
- 100 ml Hovězí vývar základní
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Nové koření celé
- 4 ks Cibule
- 0.5 ks Citrony
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 polévková lžíce Strouhanka
- 3 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 647 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 37 g
- Sodík 420 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 151.3 mg
- Draslík 867.4 mg
- Vláknina 11865.9 mg
- Vitamín A 11865.9 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.1 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rýži přebereme, promyjeme nejdříve studenou a poté horkou vodou, aby se odplavil škrob, vložíme do vroucí osolené vody, vaříme asi 15 minut do odpaření vody.
-
2
Mandle nasekáme a nasucho opražíme na prudším ohni.
-
3
K uvařené rýži přimícháme mleté maso, vejce, opražené mandle a nadrobno nasekané vypeckované datle. Přidáme sůl a pepř, promícháme. Z půlky citronu vylisujeme šťávu a vmícháme do směsi.
-
4
Z takto připravené směsi tvarujeme kuličky o průměru asi 3 cm. Obalujeme je ve strouhance a klademe do pánve na rozehřátý olej, krátce opékáme.
-
5
Na jiné pánvi osmahneme na rozehřátém oleji na jemno nasekanou cibuli. Když zesklovatí, zalijeme ji bílým vínem a vývarem, ochutíme bobkovým listem a novým kořením. Dusíme na mírném ohni 10-15 minut.
-
6
Opečené masové kuličky povaříme v takto připravené omáčce ještě asi 10 minut na mírném ohni.