Lilek v těstíčku s rajčatovou salsou
Suroviny
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 80 ml Pivo světlé 12% 4,5% obj.
- 500 ml Voda pitná
- 100 ml Olej rostlinný
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 2 ks Lilek
- 5 ks Rajčata
- 1 špetka Kypřicí prášek do pečiva
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Bazalka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 380 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 28 g
- Sodík 208 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 578.1 mg
- Vláknina 13449.5 mg
- Vitamín A 13449.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.5 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté a oloupané lilky krájíme podélně na plátky silné 5-7 mm. Osolíme je a opepříme.
-
2
Na salsu necháme asi 30 sekund spařit rajčata ve vroucí vodě. Poté je oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme na kostky.
-
3
Na rozehřátém oleji osmahneme nadrobno nasekanou cibuli a česnek. Přidáme k nim rajčata a bazalku a dusíme na mírném ohni. Po zhoustnutí směsi do ní nalijeme citronovou šťávu a dobře smícháme.
-
4
Těstíčko připravíme rozmícháním mouky s kypřícím práškem a solí. Potom přidáme pivo a opět důkladně rozmícháme. Plátky lilků obalujeme v těstíčku a smažíme na rozehřátém oleji dozlatova.
-
5
Lilky podáváme podle chuti horké či studené, vždy s připravenou rajčatovou salsou.