Tykvová polévka s batáty
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 530 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 10 g
- Sodík 1234 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 51 g
- Cholesterol 12 mg
- Draslík 1228.8 mg
- Vláknina 6915 mg
- Vitamín A 6915 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 49.3 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Batáty, tykev a šalotku podélně rozpůlíme. Na straně řezu potřeme olejem a naříznutou stranou dolů narovnáme do mělkého pekáče. Přidáme 6 stroužků česneku.
-
2
V předehřáté troubě na 190 °C pečeme cca 40 minut, dokud zelenina nezměkne a nezezlátne. Poté necháme zchladnout.
-
3
Z batátů a tykve vybereme dužinu a vložíme do hrnce spolu se šalotkou a dužinou, kterou vymačkáme ze stroužků česneku.
-
4
Přilijeme vývar a osolíme. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pozvolna vaříme cca 30 minut, dokud zelenina nezměkne.
-
5
Zchladlou polévku rozmixujeme dohladka, vmícháme smetanu, osolíme, opepříme a necháme 5-10 minut prohřát. Teplou polévku podáváme ozdobenou pažitkou a smetanou.