Polévka se sýrem a kukuřicí
Suroviny
- 250 g Brambory
- 350 g Kukuřice cukrová nakládaná
- 120 g Sýr Čedar
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 60 g Máslo čerstvé
- 4 krajíc Chléb konzumní
- 450 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 200 ml Víno bílé
- 30 ml Olej olivový
- 300 ml Mléko polotučné
- 2 ks Šalotka
- 10 ks Šalvěj čerstvá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 968 kcal
- Sacharidy 95 g
- Tuky 51 g
- Sodík 216 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 113.3 mg
- Draslík 777.2 mg
- Vláknina 9690 mg
- Vitamín A 9690 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.5 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve připravíme krutony. Z chleba odkrojíme kůrku a střídku nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme olej a kostičky chleba dozlatova opečeme. Hotové krutony osušíme na savých kuchyňských utěrkách.
-
2
V hrnci rozehřejeme máslo. Přidáme šalotky a při nízké teplotě za občasného míchání opékáme 5 minut doměkka. Přidáme brambory, mícháme a opékáme pouze 2 minuty.
-
3
Přidáme mouku a za stálého míchání restujeme. Hrnec odstavíme, vmícháme víno, postupně zapracujeme mléko. Polévku vrátíme zpět na oheň a stálého míchání přivede k varu. Teplotu snížíme a vaříme, až brambory změknou.
-
4
Přimícháme kukuřici, sýr, šalvěj, smetanu a zahříváme, až se sýr roztaví. Polévku podáváme v předehřátých miskách, ozdobenou krutony a šalvějí.