Koláč se švestkami po francouzsku
Suroviny
- 65 ml Brandy peach
- 170 ml Mléko polotučné
- 1 ks Vanilkový lusk
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 šálek Švestky
- 1.5 šálek Mouka polohrubá
- 0.666667 šálek Smetana 33% (šlehačka)
- 8 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 382 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 28 g
- Sodík 63 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 233.6 mg
- Draslík 106.3 mg
- Vláknina 2262.5 mg
- Vitamín A 2262.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vypeckované švestky necháme čtyři hodiny naložené do brandy. Smícháme mouku, sůl, máslo, cukr žloutky a vypracujeme těsto, které necháme pod folií třicet minut odležet ve varu koule. Těsto pak vyválíme a vložíme do vymazané formy, zakryjeme ho pečícím papírem, zatěžkáme rýží a pečeme asi patnáct minut, pak bez pečícího papíru pokračujeme ještě pět minut.
-
2
Na korpus naklademe švestky. Směs šlehačky, mléka a lusku uvedeme do varu a necháme patnáct minut odstát. Vyjmeme vanilkový lusk, směs dáme znova na olej a přimícháme směs vejce s cukrem, povaříme, až se vytvoří krém. Necháme ho vychladnout a nalijeme ho na švestky.
-
3
Koláče pečeme dalších dvacet pět minut.