Mandlový dort s sherry
Suroviny
- 110 g Cukr krupice
- 100 g Máslo čerstvé
- 200 g Mandle mleté
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 ks Cukr vanilka
- 5 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Citronová kůra
- 1 špetka Pomerančová kůra
- 1 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- 6 polévková lžíce Sherry brandy
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 474 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 28 g
- Sodík 54 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 168.3 mg
- Draslík 244.3 mg
- Vláknina 5320.1 mg
- Vitamín A 5320.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 6.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z mouky, 50 g cukru, másla, 1 vejce a 1 lžíce vody rychle vypracujeme těsto. Zabalíme je do fólie a necháme asi 30 minut v chladničce.
-
2
Zbylá vejce oddělíme a z bílků ušleháme pevný sníh. Žloutky s vanilkovým cukrem a 60 g cukru vyšleháme do pěny, přidáme mleté mandle, sherry, citronovou a pomerančovou kůru. Zlehka vmícháme ušlehaný sníh.
-
3
Těsto rozválíme a vyložíme jím dortovou formu včetně okrajů. Naplníme mandlovou hmotou a uhladíme.
-
4
Dort pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia 30-40 minut.
-
5
Upečený dort posypeme moučkovým cukrem.