Královnina paštika s brzlíkem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Telecí brzlík
  • 150 g Telecí plec
  • 50 g Telecí jazyk
  • 250 g Kuřecí prsa
  • 150 g Telecí maso mleté
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 100 g Žampiony - sterilované
  • 10 g Lanýž
  • 15 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Žampiony - sterilované
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 4 ks Těsto na pizzu
  • 1 ks Petržel kořen
  • 8 ks Pepř černý celý
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 0.5 ks Citrony
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Cukr krupice
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1.75 dl Vývar zeleninový
  • 1 polévková lžíce Víno portské
  • 1 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 2032 kcal
  • Sacharidy 71 g
  • Tuky 129 g
  • Sodík 2592 mg
  • Bílkoviny 86 g
  • Uhlovodany 65 g
  • Cholesterol 248.5 mg
  • Draslík 2597.9 mg
  • Vláknina 73737 mg
  • Vitamín A 73737 mg
  • Vitamín B6 1.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 89.6 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 41.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    K přípravě této paštiky si namočíme brzlík den dopředu do studené vody. Druhý den očistíme a omyjeme mrkev, petržel, cibuli, vše vložíme do 2 litrů vody. Přidáme omyté telecí maso, sůl, pepř a vše vaříme 40 minut. Přidáme omytý jazyk a vše vaříme ještě 15 minut. Pak měkké maso s jazykem vyjmeme, jazyk oloupeme, oboje pokrájíme na kostičky, dáme do kastrolku a zakryjeme pokličkou, abychom udrželi maso co nejvíce horké.

  • 2

    Do vývaru vložíme opláchnutý brzlík, který vaříme jen 6-7 minut, potom ho vyjmeme, odstraníme žilky a dáme ho vařit do druhého kastrolku s čistou, mírně osolenou vodou. Vaříme přibližně 15 minut, pak ho nakrájíme na kostičky a přidáme k pokrájenému masu.

  • 3

    Pomleté telecí maso dáme do mísy, přidáme k němu 1 lžíci smetany, sůl, pepř, vše prohněteme a ze směsi vytvoříme kuličky, které budeme 15 minut vařit v zeleninovém vývaru, pak je vyjmeme a přidáme do mísy k masu.

  • 4

    V hrnci si uvaříme omáčku: rozpustíme máslo, přisypeme mouku a za stálého míchání přilijeme 1,75 dl vývaru. Po chvilce vaření odstavíme z plotny, přimícháme žloutek, portské víno a citronovou šťávu. Důkladně vymícháme hladkou omáčku, do které vložíme okapané sterilované žampiony, pokrájené maso a masové kuličky. Omáčku podle chuti osolíme, opepříme a můžeme přidat špetku cukru.

  • 5

    Na pekáč si dáme upečené mističky - paštiky z listového těsta a naplníme je masovou směsí s omáčkou, každou paštiku posypeme nastrouhaným lanýžem, zakryjeme víčkem z listového těsta a posypeme drobně pokrájenou petrželkou.

  • 6

    Královninu paštiku podáváme jako předkrm nebo hlavní jídlo.

Komentáře k receptu