Salát z červené řepy s křenovou pěnou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 30 g Křen
  • 400 g Červená řepa
  • 80 ml Olej olivový
  • 20 ml Balsamico ocet
  • 20 ml Citronová šťáva
  • 1 ks Citrony
  • 2 ks Cibulka jarní
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 dl Jogurt bílý
  • 1 dl Smetana 12% (konzumní)
  • 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 dl Víno červené
  • 1 balení Želatina čirá
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 477 kcal
  • Sacharidy 21 g
  • Tuky 42 g
  • Sodík 169 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 72.2 mg
  • Draslík 543.4 mg
  • Vláknina 9127.8 mg
  • Vitamín A 9127.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 40.7 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 26.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve studené vodě podle návodu rozpustíme želatinový prášek. Smetanu a jogurt smícháme s octem a křenem a osolíme. Přidáme nastrouhanou citronovou kůru a šťávu. Želatinu zahříváme na mírném ohni, až začne želírovat, přidáme k ní polovinu křenové směsi a zamícháme, po chvíli i druhou a za stálého míchání vyklopíme do mísy. Vyšleháme šlehačku a opatrně ji zapracujeme do krému.

  • 2

    Pečlivě vydrhnutou červenou řepu propícháme kovovými jehlami a každou bulvu zvlášť zabalíme do alobalu. Pečeme v troubě na 180 stupňů asi 1 hodinu. Po vychladnutí vyjmeme řepu z alobalu a na struhadle nakrájíme na tenké plátky. Osolíme a opepříme.

  • 3

    Na dresink svaříme červené víno, ocet a cukr, po vychladnutí přidáme olej, citronovou šťávu a najemno nakrájenou cibulku. Dobře promícháme a nalijeme na řepu. Půl hodiny necháme marinovat, potom řepu vyjmeme a klademe plátky na talíř do vějíře. Lžící, namočenou ve studené vodě, vykrajujeme z křenové pěny nočky, které klademe na plátky řepy. Posypeme nastrouhaným křenem, citronovou kůrou a ozdobíme posekanou pažitkou.

Komentáře k receptu