Dort s garnáty po starodávnu
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 683 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 38 g
- Sodík 512 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 310.7 mg
- Draslík 567.9 mg
- Vláknina 12350 mg
- Vitamín A 12350 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.1 mg
- Vitamín E 3.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hrozinky necháme nabobtnat v misce s vlažnou vodou. Vyloupeme ocásky garnátů (tři necháme vcelku na ozdobení), odstraníme z nich černé střívko, omyjeme je, osušíme a nahrubo nasekáme. Pokrájíme
-
2
jemně mandle a omytou petrželku a majoránku.
-
3
Nasekané ocásky garnátů dáme do mísy, přidáme nasekanou petrželku a majoránku, mandle a nabobtnalé a osušené hrozinky. Zvlášť rozmícháme v mléce žloutky a dřevěnou vařečkou přimícháme šafrán
-
4
a po špetce soli a pepře.
-
5
Válečkem na nudle rozválíme tři čtvtiny těsta na tloušťku asi 3 mm a dáme je do lehce máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy. Těsto na dně propícháme vidličkou a navršíme na ně všechnu připravenou směs z garnátů. Pak rozválíme zbývající těsto a položíme je navrch. Povrch těsta ozdobíme různými vzory. Okraje těsta přitiskneme k sobě.
-
6
Dáme dort do trouby na 200 °C a pečeme asi 40 minut. Jakmile bude hotový, přendáme ho na servírovací mísu, ozdobíme v páře uvařenými ocásky garnátů, které jste si uschovali vcelku, a teplý podáváme.