Krémový koláč s kokosem
Suroviny
- 140 g Kokos - mletý (Kopra)
- 105 g Máslo čerstvé
- 140 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 140 g Cukr moučkový
- 625 ml Mléko plnotučné
- 65 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Sůl
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- 4 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 632 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 41 g
- Sodík 44 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 166.7 mg
- Draslík 11.4 mg
- Vláknina 12436.7 mg
- Vitamín A 12436.7 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 666.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté hladké mouky, špetky soli a sedmdesáti pěti gramů změklého másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj kouli a dáme ve fólii na půl hodiny do chladničky.
-
2
Předehřejeme troubu na 220 °C.
-
3
Na pomoučeném vále z těsta (část dáme stranou na dva proužky, které spleteme a uděláme z nich ozdobný okraj) rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě nepřesahovala přes okraj. Pomažeme okraj vodou a přitiskneme k němu upletené proužky. Dno koláče propícháme vidličkou, položíme na něj pergamenový papír, poklademe fazolemi a pečeme v předehřáté troubě asi dvanáct minut. Poté papír a fazole odstraníme a pečeme ještě asi dvanáct minut. Koláč necháme vychladnout.
-
4
Asi šedesát gramů kokosové moučky rozprostřeme na plech a v troubě pečeme do růžova za občasného míchání.
-
5
V míse rozšleháme žloutky s vejci a šlehačkou. Směs vlijeme do rendlíku, přidáme cukr, vanilkový cukr a maizenu, řádně rozšleháme. Zahříváme na mírném plameni za stálého míchání asi dvě minuty, vmícháme na kousky nakrájených čtyřicet pět gramů másla a neopražený kokos. Hmotu vlijeme na upečené těsto a necháme zchladnout. Poté posypeme upraženým kokosem.