Telecí na víně a koření
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
- 200 ml Víno bílé
- 200 ml Houby čerstvé
- 200 ml Mléko polotučné
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bramborové hranolky zmrazené
- 1 ks Sůl
- 1 ks Pepř černý mletý
- 1 ks Petržel - nať
- 4 ks Žemle tuková
- 1 kg Telecí hruď
- 1 polévková lžíce Mouka rýžová
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1260 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 75 g
- Sodík 97565 mg
- Bílkoviny 64 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 463.8 mg
- Draslík 1710.2 mg
- Vláknina 13071 mg
- Vitamín A 13071 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.5 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 40.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso pokrájíme a osolíme. Žemle bez kůrky namočíme do mléka s vodou. Půl másla rozšleháme s vejci, solí, kořením, žemlí a jednou lžicí nasekané petrželky. Důkladně promícháme a naplníme kapsu v mase. Tu pak zašijeme a maso položíme na pekáč.
-
2
Roládu polijeme horkým máslem a pečeme ji deset minut při teplotě 220 stupňů C. Pak ji podlijeme vínem, teplotu snížíme na 180 stupňů C a pokračujeme v pečení dalších padesát minut. Roládu občas polijeme vlastní šťávou.
-
3
Maso poté necháme bez nití deset minut odpočinout. Výpek přecedíme a dvě minuty povaříme s protlakem, houbami, moukou (rozmíchanou v 500 ml vody), solí, kořením a petrželkou.
-
4
Maso podáváme s omáčkou a hranolky.