Zdobený rebarborový koláč s třešněmi
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 583 kcal
- Sacharidy 95 g
- Tuky 20 g
- Sodík 49 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 61 g
- Cholesterol 28.1 mg
- Draslík 326.5 mg
- Vláknina 7342.5 mg
- Vitamín A 7342.5 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1264.2 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
-
2
V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté hladké mouky, špetky soli a másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj jednu větší a jednu menší kouli a dáme je ve fólii na půl hodiny do chladničky.
-
3
Na pomoučněném vále vypracujeme větší kouli těsta dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě přesahovala přes okraj a dáme na patnáct minut do chladničky.
-
4
Mezitím smícháme ovoce (třešně mohou být i kompotované, rebarboru nakrájíme na malé kostky) s cukrem, škrobem a plníme do formy. Rozválíme i druhou kouli, vykrojíme čtyři ozdobné tvary (čtyřlístky, srdce apod.), odložíme je a vyválenou plackou přikryjeme ovoce tak, abychom mohli obě placky spojit. Vykrojené tvary položíme ozdobně na těsto, celý koláč pomažeme mlékem, vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi čtyřicet pět minut. Pokud těsto příliš hnědne, přikryjeme je pečícím papírem. Upečený koláč necháme na mřížce vychladnout.