Chléb focaccia s bylinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 300 ml Voda pitná
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 špetka Sůl mořská
  • 1 balení Droždí sušené
  • 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 4 polévková lžíce Bylinky čerstvé - svazek
  • 2 polévková lžíce Polenta
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 341 kcal
  • Sacharidy 63 g
  • Tuky 5 g
  • Sodík 342 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 11.1 mg
  • Vláknina 5742 mg
  • Vitamín A 5742 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse smícháme mouku, droždí, cukr a sůl a uděláme uprostřed důlek. Pomalu vmícháme 2 lžíce olivového oleje a většinu množství vody. Zpracujeme v hladké těsto. Podle potřeby můžeme přidat vodu.

  • 2

    Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a důkladně prohněteme. Vložíme těsto zpět do mísy a vmícháme nadrobno nakrájené čerstvé bylinky podle vlastního výběru. Poté opět vyklopíme na vál a důkladně prohněteme.

  • 3

    Mísu vypláchneme a vytřeme olivovým olejem. Z těsta vyrobíme kouli, kterou vložíme do omaštěné mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout tak dlouho, dokud nebude mít dvojnásobný objem.

  • 4

    Pečící plech posypeme polentou neboli kukuřičnou krupicí. Těsto vyklopíme na vál a opět prohněteme. Přiklopíme mísou a necháme dalších 10 minut kynout.

  • 5

    Z vykynutého těsta vytvarujeme kruh o průměru 25 cm a tlošťce 1 cm. Přeneseme na plech a opět necháme kynout, tentokrát 15 minut.

  • 6

    Prstem namočeným v oleji vytvoříme v těstě důlky, pokapeme jej zbývajícím olivovým olejem a zlehka posypeme hrubou mořskou solí.

  • 7

    Pečeme v předehřáté troubě na 230 °C asi 15 minut, dokud bochník nezezlátne. Chléb musí po zaťukání na spodní stranu znít dutě. Po upečení necháme důkladně vychladnout na drátěné podložce.

Komentáře k receptu