Chléb focaccia s bylinkami
Suroviny
- 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 300 ml Voda pitná
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Cukr krupice
- 1 špetka Sůl mořská
- 1 balení Droždí sušené
- 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 4 polévková lžíce Bylinky čerstvé - svazek
- 2 polévková lžíce Polenta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 341 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 5 g
- Sodík 342 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 11.1 mg
- Vláknina 5742 mg
- Vitamín A 5742 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse smícháme mouku, droždí, cukr a sůl a uděláme uprostřed důlek. Pomalu vmícháme 2 lžíce olivového oleje a většinu množství vody. Zpracujeme v hladké těsto. Podle potřeby můžeme přidat vodu.
-
2
Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a důkladně prohněteme. Vložíme těsto zpět do mísy a vmícháme nadrobno nakrájené čerstvé bylinky podle vlastního výběru. Poté opět vyklopíme na vál a důkladně prohněteme.
-
3
Mísu vypláchneme a vytřeme olivovým olejem. Z těsta vyrobíme kouli, kterou vložíme do omaštěné mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout tak dlouho, dokud nebude mít dvojnásobný objem.
-
4
Pečící plech posypeme polentou neboli kukuřičnou krupicí. Těsto vyklopíme na vál a opět prohněteme. Přiklopíme mísou a necháme dalších 10 minut kynout.
-
5
Z vykynutého těsta vytvarujeme kruh o průměru 25 cm a tlošťce 1 cm. Přeneseme na plech a opět necháme kynout, tentokrát 15 minut.
-
6
Prstem namočeným v oleji vytvoříme v těstě důlky, pokapeme jej zbývajícím olivovým olejem a zlehka posypeme hrubou mořskou solí.
-
7
Pečeme v předehřáté troubě na 230 °C asi 15 minut, dokud bochník nezezlátne. Chléb musí po zaťukání na spodní stranu znít dutě. Po upečení necháme důkladně vychladnout na drátěné podložce.