Chleba s dýní a kořením

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 275 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 115 g Máslo čerstvé
  • 85 g Mléko odtučněné sušené
  • 625 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 55 g Ořechy vlašské
  • 350 g Cukr krupice
  • 170 g Dýně sterilovaná
  • 250 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Nové koření mleté
  • 1 kávová lžička Zázvor mletý
  • 2 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 špetka Hřebíček mletý
  • 2 polévková lžíce Droždí sušené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1314 kcal
  • Sacharidy 222 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 304 mg
  • Bílkoviny 30 g
  • Uhlovodany 97 g
  • Cholesterol 34.5 mg
  • Draslík 228.2 mg
  • Vláknina 18175.6 mg
  • Vitamín A 18175.6 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.3 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 35.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si bábovkovou formu, kterou vymažeme tukem.

  • 2

    V míse smícháme vlažnou vodu s droždím a necháme asi patnáct minut odstát. Samostatně smícháme všechno koření: hřebíček, nové koření, skořici a zázvor.

  • 3

    Do drožďové směsi přimícháme mléko, kompotovanou, případně dušenou dýni, sůl, 115 g cukru, 3 lžíce rozpuštěného másla, 2 lžíce ze směsi koření a po částech prosátou mouku a řádně promícháme. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka a necháme v míse zhruba hodinu a půl kynout na teplém místě. Z vykynutého těsta utvoříme stejné kuličky velikosti pingpongového míčku.

  • 4

    Zbytek cukru smícháme se zbytkem koření. Každou kuličku namočíme ve zbylém másle a obalíme směsí koření a cukru. Poté kuličky vkládáme po vrstvách do bábovkové formy, každou vrstvu posypeme sekanými ořechy a těsto necháme opět vzejít.

  • 5

    Vykynutý chleba pečeme asi hodinu v troubě předehřáté na 180°C do zezlátnutí. Upečený chléb necháme dalších dvacet minut dojít ve vypnuté troubě. Na mřížce ho necháme vychladnout.

Komentáře k receptu