Dušený losos v peřince
Suroviny
- 500 g Listové těsto
- 25 g Máslo čerstvé
- 400 g Losos obecný
- 375 g Brambory rané
- 125 g Kukuřice cukrová nakládaná
- 2 g Citronová kůra
- 600 ml Vývar rybí
- 450 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Pórek
- 2 ks Bobkový list
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 5 dkg Anglická slanina
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- 4 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 707 kcal
- Sacharidy 67 g
- Tuky 38 g
- Sodík 602 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 118.7 mg
- Draslík 599.6 mg
- Vláknina 9408.8 mg
- Vitamín A 9408.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.6 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
K přípravě receptu budeme potřebovat hrnec, ve kterém na oleji zpěníme pórek nakrájený na jemná kolečka a na kostičky pokrájenou slaninu. Restujeme asi 5 minut. Když pórek začne hnědnout, přidáme máslo a brambory.
-
2
Vše přivedeme k varu a přilijeme rybí vývar, který jsme připravili předem. Ochutíme bobkovým listem, solí a pepřem. Do hrnce vložíme lososí steaky a vše opět přivedeme k varu. Zvolna vaříme 15 minut.
-
3
Uvařeného lososa vyjmeme z hrnce, necháme zchladnout a roztrháme na kousky. Před další přípravou odstraníme kůži a kosti z lososa i bobkový list. Takto připraveného lososa vrátíme zpět do hrnce. Do polévky ještě přidáme mléko, sterilovanou kukuřici, nastrouhanou citronovou kůru (z 1 citronu) a čerstvě nasekanou petrželku. Vše krátce provaříme a necháme částečně vychladnout.
-
4
Než polévka zchladne, připravíme ještě "peřinku". K tomuto pokrmu potřebujeme 6 žáruvzdorných misek o objemu 300 ml. Listové těsto rozválíme na asi 3 mm silný plát. Obrácenou zapékací miskou vykrajujeme tvary, které použijeme jako uzávěr na misku. Zbylé těsto nevyhazujeme. Nakrájíme z něj tenké proužky,které nalepíme pomocí celého vyšlehaného vajíčka k horním krajům misek.
-
5
Nyní položíme na pečíci plech již zmiňované misky, do kterých vlijeme polévku. Proužky těsta na okrajích misek opět potřeme vajíčkem a přilepíme na ně předem připravené uzávěry - tzv. "peřinku". Ze zbylého těsta můžeme misky ozdobit tvary, které nás napadnou. Nakonec vše potřeme vyšlehaným vejcem, posypeme hrubozrnnou solí a v předehřáté toubě na 200°C zapečeme 6 minut.