Rajčata plněná houbami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Rýže loupaná
  • 300 g Houby čerstvé
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 0.03 dl Olej olivový
  • 2 dl Zakysaná smetana
  • 1 kg Rajčata
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 3 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 289 kcal
  • Sacharidy 31 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 594 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 31 g
  • Cholesterol 148.7 mg
  • Draslík 1163.2 mg
  • Vláknina 13316 mg
  • Vitamín A 13316 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 41.5 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z větších omytých rajčat seřízneme vršky (2 cm silné). Rajčata lžičkou vydlabeme a vnitřky dáme do misky pro další použití. Rýži dobře propláchneme a dáme vařit do osolené vody. Vaříme jenom 5 minut, potom ji scedíme a dáme do druhé misky. Petrželovou nať opláchneme a nakrájíme nadrobno.

  • 2

    V pánvi na rozpáleném omastku zpěníme drobně pokrájenou cibuli,

  • 3

    přidáme omyté houby pokrájené na plátky a spolu restujeme. Po chvíli přidáme k houbám rýži a 1/2 vydlabané dužiny z rajčat.

  • 4

    Osolíme, opepříme, promícháme a pod pokličkou dusíme do změknutí rýže. Když je rýže měkká, pánev z plotny odstavíme a za chvíli přimícháme petrželku.

  • 5

    Připravenou směsí naplníme rajčata, která poklademe do olejem vymazaného pekáče. K rajčatům přidáme zbytek vydlabané dužiny a pekáč vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme při 175°C přibližně 20 minut, poté rajčata přelijeme vajíčky, která jsme rozšlehali s moukou v zakysané smetaně a ještě pečeme 10-15 minut.

  • 6

Komentáře k receptu