Šunka s medem
Suroviny
- 2000 g Šunka od kosti
- 40 ml Hořčice
- 40 ml Med včelí
- 375 ml Víno bílé
- 5 ml Bobkový list
- 80 ml Džem rybízový
- 20 ml Hřebíček
- 200 ml Víno portské
- 20 ml Pepř černý celý
- 5 ml Tymián čerstvý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Petržel - nať
- 1 ks Česnek-nať
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 577 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 32 g
- Sodík 2684 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 135 mg
- Draslík 645.7 mg
- Vláknina 4174 mg
- Vitamín A 4174 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.8 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce s vodou vložíme šunku, přidáme cibuli napíchanou několika hřebíčky, pepř, trochu petrželové a česnekové natě, bobkový list, tymián a víno. Vše dohromady přivedeme k varu a částečně přiklopené vaříme na mírné teplotě asi 75 minut. Dáváme pozor, aby šunka byla po celou dobu našeho vaření ponořená ve vodě.
-
2
V malém kastrůlku rozpustíme hořčici s medem. Po uvaření přesuneme šunku do pekáče, odkrojíme přebytečné sádlo a šunku na povrchu nařízneme. Směsí medu a hořčice šunku potřeme, napícháme do šunky zbytek hřebíčku a pečeme v předehřáté troubě na 200°C cca 30 minut.
-
3
Do kastrůlku od medu dáme rybízový džem, citronovou a pomerančovou šťávu, portské víno a vše přivedeme k varu, při vaření omáčku občas zamícháme.
-
4
Upečenou šunku krájíme na plátky, zvlášť servírujeme omáčku.