Středomořský rybí vývar

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 125 ml Víno bílé
  • 4 ks Rajčata
  • 2 ks Fenykl sladký - hlíza
  • 1 ks Pórek
  • 1 ks Tymián čerstvý
  • 1 ks Celer řapíkatý
  • 1 ks Petržel kudrnka
  • 1 špetka Sůl
  • 2 stroužek Česnek
  • 3 l Voda pitná
  • 2 kg Kapr obecný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 758 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 375 mg
  • Bílkoviny 93 g
  • Uhlovodany 22 g
  • Cholesterol 330 mg
  • Draslík 2581.3 mg
  • Vláknina 13731.5 mg
  • Vitamín A 13731.5 mg
  • Vitamín B6 1.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 55 mg
  • Vitamín E 4.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rybí odřezky a kosti důkladně opláchneme pod studenou vodou, abychom případně odstranili zbytky krve. Vložíme je do velikého hrnce a zalijeme vodou. Přidáme špetku soli a začneme vařit. Voda by však neměla zcela přijít k varu.

  • 2

    V průběhu vaření sbíráme z povrchu pěnu, která se nám zde vytvoří. Teplotu vaření zmírníme na minimum a bez pokličky vaříme zhruba 30 minut.

  • 3

    Rajčata, fenykl, česnek a pórek nakrájíme na velké kousky a pórek důkladně propláchneme vodou. Rybí vývar procedíme do čistého hrnce, zachycené části již nepoužijeme. Vložíme připravenou zeleninu, bouquet garni (svázaný tymián, petrželka a řapíkatý celer) a přilijeme víno. Zvolna přivedeme k varu, pokud se nám na povrchu vytvoří pěna, tak ji sebereme.

  • 4

    Zmírníme teplotu vaření, částečně přikryjeme pokličkou a vaříme zhruba 30 minut, aby nám v hrnci zbyly 2 litry vývaru. Hotový vývar přecedíme do mísy, necháme vychladnout a vložíme do lednice, kde nám v přikryté nádobě vydrží 2 dny.

Komentáře k receptu