Středomořský rybí vývar
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 758 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 29 g
- Sodík 375 mg
- Bílkoviny 93 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 330 mg
- Draslík 2581.3 mg
- Vláknina 13731.5 mg
- Vitamín A 13731.5 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 55 mg
- Vitamín E 4.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rybí odřezky a kosti důkladně opláchneme pod studenou vodou, abychom případně odstranili zbytky krve. Vložíme je do velikého hrnce a zalijeme vodou. Přidáme špetku soli a začneme vařit. Voda by však neměla zcela přijít k varu.
-
2
V průběhu vaření sbíráme z povrchu pěnu, která se nám zde vytvoří. Teplotu vaření zmírníme na minimum a bez pokličky vaříme zhruba 30 minut.
-
3
Rajčata, fenykl, česnek a pórek nakrájíme na velké kousky a pórek důkladně propláchneme vodou. Rybí vývar procedíme do čistého hrnce, zachycené části již nepoužijeme. Vložíme připravenou zeleninu, bouquet garni (svázaný tymián, petrželka a řapíkatý celer) a přilijeme víno. Zvolna přivedeme k varu, pokud se nám na povrchu vytvoří pěna, tak ji sebereme.
-
4
Zmírníme teplotu vaření, částečně přikryjeme pokličkou a vaříme zhruba 30 minut, aby nám v hrnci zbyly 2 litry vývaru. Hotový vývar přecedíme do mísy, necháme vychladnout a vložíme do lednice, kde nám v přikryté nádobě vydrží 2 dny.