Bobotie Jižní Afriky
Suroviny
- 500 g Jehněčí maso mleté
- 100 g Meruňky
- 60 g Mandle
- 20 ml Olej rostlinný
- 375 ml Mléko plnotučné
- 40 ml Kari pasta
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 2 plátek Chléb pšeničný (bílý)
- 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 623 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 49 g
- Sodík 314 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 223.3 mg
- Draslík 535.9 mg
- Vláknina 5685.3 mg
- Vitamín A 5685.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.5 mg
- Vitamín E 5.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 584.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve velké pánvi se silným dnem rozpálíme olej a v něm osmahneme jemně nasekanou cibuli.
-
2
Mezitím si v misce s mlékem necháme nasáknout dva silné plátky bílého chleba.
-
3
Na pánev k cibulce přidáme mleté jehněčí, které smažíme dohněda. Dřevěnou vidličkou rozdělíme při smažení maso na malé kousíčky, přimícháme kari pastu, prolisovaný česnek, ochutíme solí a pepřem a společně povaříme ještě 5 minut. Přidáme polovinu nakrájených mandlí na plátky, meruňky a citronovou šťávu.
-
4
Z mléka vyjmeme chléb a velmi lehce vymáčkneme přebytečné mléko, které si ponecháme pro pozdější použití. Chléb přidáme do pánve.
-
5
Celou jehněčí směs přendáme do mísy na pečení, avšak přebytečný tuk slijeme.
-
6
Do mléka, které jsme si nechali stranou, rozklepneme vejce, které v mléce rozšleháme a nalijeme na jehněčí směs v zapékací míse. Nahoru nasypeme druhou polovinu nakrájených mandlí.
-
7
Pečeme asi 30 minut v předehřáté troubě na 180°C.
-
8
Podáváme se zeleninovou přílohou.