Turli tava

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 135 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 700 g Jehněčí maso
  • 500 g Rajčata
  • 200 g Cuketa
  • 500 g Brambory
  • 500 g Bamja
  • 250 g Fazolové lusky zelené
  • 1 kávová lžička Pepř bílý
  • 4 ks Cibule
  • 1 ks Lilek
  • 4 ks Paprika zelená
  • 2 dl Voda pitná
  • 1 dl Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 762 kcal
  • Sacharidy 43 g
  • Tuky 48 g
  • Sodík 520 mg
  • Bílkoviny 28 g
  • Uhlovodany 43 g
  • Cholesterol 140 mg
  • Draslík 1487.4 mg
  • Vláknina 23786 mg
  • Vitamín A 23786 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 111.8 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1668.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    K přípravě tohoto jídla si nejdříve připravíme zeleninu.

  • 2

    Lilek oloupeme, nakrájíme na kostky, řádně osolíme

  • 3

    a necháme 30 minut "vypotit".

  • 4

    Po půl hodině lilek propláchneme vodou a necháme osušit.

  • 5

    Bamju (plod proskurníku jedlého) očistíme a krátce povaříme v osolené vodě, do které jsme dali 1 lžíci octa.

  • 6

    Když je bamja uvařená, osušíme ji a nakrájíme.

  • 7

    Papriky (bez jadřinců) a fazolové lusky pokrájíme na proužky,

  • 8

    spařená oloupaná rajčata, oloupanou cuketu s brambory pokrájíme na kostky.

  • 9

    Připravíme si hlubší pánev a v ní rozpálíme olej.

  • 10

    Omyté a odblaněné maso pokrájíme na menší kusy a spolu s drobně pokrájenou cibulí orestujeme na oleji dozlatova.

  • 11

    Maso potom osolíme.

  • 12

    K opečenému masu přidáme všechnu připravenou zeleninu, osolíme, opepříme a přidáme 3-4 dl teplé vody a pod pokličkou dusíme doměkka.

  • 13

    Měkké maso se zeleninou přendáme do vymaštěného pekáče a dáme zapéct do předehřáté trouby.

  • 14

    Pečeme při teplotě 175 °C tak dlouho, pokud se na turli tava neutvoří zlatohnědá barva a šťáva bude téměř vyvařená.

Komentáře k receptu