Zelenina a houby po Řecku
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 115 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 7 g
- Sodík 17 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 436.8 mg
- Vláknina 5302.6 mg
- Vitamín A 5302.6 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 31.3 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V malém hrnci přivedeme vodu k varu, cibulky vložíme do žáruvzdorné misky a přelijeme vroucí vodou. Necháme 2 minuty odstát, poté vodu slijeme a cibulky oloupeme.
-
2
Ze žampionů odřízneme třeně, velké plodnice můžeme nakrájet na menší kousky, malé plodnice necháme vcelku. Cukety po obou stranách seřízneme a škrabkou zčásti oloupeme. Poté nakrájíme na 5 mm silná kolečka.
-
3
Do hrnce dáme vodu, olivový olej, citronovou šťávu, proužky citronové kůry, na tenké plátky nakrájený česnek, nadrobno nakrájenou červenou cibuli, bobkový list, pepř, koriandr a oregano. Vše promícháme a vaříme 15 minut.
-
4
Přidáme do hrnce oloupané cibulky a vaříme dalších 5 minut. Poté vložíme žampiony a cukety, vaříme další 2 minuty. Všechny přísady přeneseme naběračkou s otvory do zapékací mísy a tekutinu v hrnci svaříme asi na 6 lžic. Svařenou tekutinu nalijeme na směs v zapékací míse a necháme vychladnout. Pak mísu přikryjeme a vložíme nejméně na 12 hodin do lednice.
-
5
Hotový pokrm posypeme nakrájenou petrželkou nebo koriandrem. Jako příloha je vhodný chléb focaccia.