Janija s fazolemi
Suroviny
- 300 g Fazole bílé
- 60 g Sádlo škvařené
- 20 ml Olej rostlinný
- 1 kávová lžička Máta
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Saturejka
- 1 ks Cibule
- 2 ks Rajčata
- 1 stroužek Česnek
- 1.2 l Voda pitná
- 2 kg Vepřové maso libové
- 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- 2 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 821 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 55 g
- Sodík 500 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 184.8 mg
- Draslík 754.1 mg
- Vláknina 12870.2 mg
- Vitamín A 12870.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6329.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Fazole namočíme den předem do studené vody. Scezené fazole zalijeme čistou vodou, osolíme, přidáme 1 stroužek česneku, celou oloupanou cibuli a vaříme doměkka.
-
2
V hrnci na oleji zpěníme 1 nadrobno pokrájenou cibuli.
-
3
Vepřové maso omyjeme, nakrájíme na menší kostky a orestujeme na sádle se zpěněnou cibulí dozlatova. Orestované maso posypeme paprikou, přidáme nadrobno pokrájená rajčata, sůl a pepř.
-
4
K masu přilijeme 2 dl vody, promícháme a pod pokličkou dusíme do změknutí, přibližně 1 hodinu.
-
5
Když je maso měkké, přidáme k němu uvařenou fazoli, promícháme a krátce provaříme. Hotovou janiju dosolíme podle chuti, posypeme drobně pokrájenou mátou a saturejkou.
-
6
Podáváme s chlebem.