Telecí řízek s glazovanými meruňkami
Suroviny
- 125 g Cukr krupice
- 5 g Zázvor mletý
- 800 g Telecí kotlety
- 5.56 g Máslo čerstvé
- 125 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Strouhanka
- 5 g Citronová kůra
- 5.56 ml Olej stolní
- 250 ml Voda pitná
- 40 ml Citronová šťáva
- 16 ks Meruňky
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 799 kcal
- Sacharidy 110 g
- Tuky 15 g
- Sodík 712 mg
- Bílkoviny 55 g
- Uhlovodany 87 g
- Cholesterol 285.1 mg
- Draslík 1300.1 mg
- Vláknina 13666 mg
- Vitamín A 13666 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.3 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plátky masa jemně rozklepeme a obalíme v mouce, kterou jsme si smíchali s trochou pepře a soli, poté obalíme v rozšlehaném vejci a strouhance, kterou dlaní k plátku mase jemně přitlačíme. Obalené plátky masa rozložíme na tác a necháme v lednici 30 minut odležet.
-
2
Glazované meruňky si připravíme v kastrůlku. Vložíme do něj sušené meruňky, smícháme s vodou, cukrem, mletým zázvorem, trochou citronové šťávy a vše přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme asi 5 minut. Lžící s otvorem vytáhneme meruňky z kastrůlku, necháme okapat a dáme na stranu. Šťávu dále vaříme do zhoustnutí, dokud není hustá jako sirup. Na pánvi si rozpálíme olej a máslo a obalené plátky osmahneme po obou stranách.
-
3
Osmažené plátky masa klademe na předehřátý talíř. Doprostřed na každý řízek položíme 4 glazované meruňky, které ještě pokapeme připraveným sirupem a dozdobíme slabým proužkem citronové kůry.
-
4
Jako přílohu použijeme zeleninu.