Sarma ve špenátových listech

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 160 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Olej slunečnicový
  • 350 g Vepřová plec
  • 250 g Hovězí maso zadní
  • 50 g Rýže loupaná
  • 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Česnek
  • 2 dl Rajčatová šťáva
  • 2 dl Voda pitná
  • 2 dl Zakysaná smetana
  • 1 kg Špenát listový čerstvý
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 682 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 941 mg
  • Bílkoviny 41 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 185.7 mg
  • Draslík 1950 mg
  • Vláknina 14352.5 mg
  • Vitamín A 14352.5 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 84.9 mg
  • Vitamín E 10.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Špenátové listy dobře propereme, odřízneme z nich stonek a necháme odkapat.

  • 2

    Umyté vepřové a hovězí maso pomeleme na masovém strojku a dáme do mísy.

  • 3

    Osolíme, opepříme, přidáme pokrájenou cibuli, česnek a vajíčko.

  • 4

    Rýži propereme, uvaříme do poloměkka a doložíme k masu.

  • 5

    Všechno řádně promícháme a směsí naplníme špenátové listy.

  • 6

    Na každý list dáme lžíci masové směsi a pevně zabalíme.

  • 7

    Aby vznikl váleček, musíme okraje přehnout nejdříve ze stran a list pak stočíme jako palačinku.

  • 8

    V zapékací míse si na oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli,

  • 9

    na ni poskládáme těsně vedle sebe závitky a zalijeme rajčatovou šťávou.

  • 10

    Pekáč zakryjeme a vložíme do dobře vyhřáté trouby.

  • 11

    Dusíme při teplotě 175°C minimálně 1,5 - 2 hodiny.

  • 12

    Během dušení přiléváme vodu.

  • 13

    Ke konci vaření si v 0,5 dl vody rozmícháme mouku, vlijeme ji k závitkům a promícháme.

  • 14

    Sarmu podáváme se zakysanou smetanou.

Komentáře k receptu