Sarma ve špenátových listech
Suroviny
- 50 g Olej slunečnicový
- 350 g Vepřová plec
- 250 g Hovězí maso zadní
- 50 g Rýže loupaná
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Česnek
- 2 dl Rajčatová šťáva
- 2 dl Voda pitná
- 2 dl Zakysaná smetana
- 1 kg Špenát listový čerstvý
- 1 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 682 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 45 g
- Sodík 941 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 185.7 mg
- Draslík 1950 mg
- Vláknina 14352.5 mg
- Vitamín A 14352.5 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 84.9 mg
- Vitamín E 10.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Špenátové listy dobře propereme, odřízneme z nich stonek a necháme odkapat.
-
2
Umyté vepřové a hovězí maso pomeleme na masovém strojku a dáme do mísy.
-
3
Osolíme, opepříme, přidáme pokrájenou cibuli, česnek a vajíčko.
-
4
Rýži propereme, uvaříme do poloměkka a doložíme k masu.
-
5
Všechno řádně promícháme a směsí naplníme špenátové listy.
-
6
Na každý list dáme lžíci masové směsi a pevně zabalíme.
-
7
Aby vznikl váleček, musíme okraje přehnout nejdříve ze stran a list pak stočíme jako palačinku.
-
8
V zapékací míse si na oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli,
-
9
na ni poskládáme těsně vedle sebe závitky a zalijeme rajčatovou šťávou.
-
10
Pekáč zakryjeme a vložíme do dobře vyhřáté trouby.
-
11
Dusíme při teplotě 175°C minimálně 1,5 - 2 hodiny.
-
12
Během dušení přiléváme vodu.
-
13
Ke konci vaření si v 0,5 dl vody rozmícháme mouku, vlijeme ji k závitkům a promícháme.
-
14
Sarmu podáváme se zakysanou smetanou.